Москва разгърна военна база в Сирия до тази на САЩ

Руското министерство на отбраната започна да оборудва военна база в района на американската в Ет-Танф, близко до селището Ал-Заз в северо-източната част на провинция Хомс, Сирия.

Това става след отказа на САЩ по предложението на Москва за съвместни действия по гарантиране на безопасността в същия район, съобщават сирийски медии, цитирани от руския „Независимая газета“.

Руската база е пряко до границата на 55-километровата зона на американския обект, там вече са дислоцирани съвременни системи за противовъздушна отбрана. Дежурят подразделения, които вече са регистрирали настъплението на проамериканските бойци и скоро, по данни на сирийските медии, там ще бъдат доставени тежки ракетни установки.

„Не мисля, че в района на Ет-Танф ще възникне конфликт на руските подразделения с американските. Военните на Русия се намират в Сирия на легитимна основа, което не може да се каже за подразделенията на Пентагона. Руските и сирийските сили се концентрират недалеч от Ет-Танф, за да осигурят стабилност, да унищожат до край групировките на терористите от Ислямска държава и да помогнат на бежанците в лагера „Ер-Рукбан“. И разбира се, такива действия ще бъдат насочени към невоенното извеждане на американските военни от сирийската територия“. Така пред „Независимая газета“ коментира ситуацията военният експерт Шамил Гареев.

В публикацията се посочва, че противоречията между Русия и САЩ се задълбочават. Покрай военните, те носят и хуманитарно-икономически характер, което блокира мерките по стабилизацията на обстановката в страната на изток от Ефрат и на юг в района на контролирания от американците Ет-Танф. Това недвусмислено е посочено в обръщението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу към американския му колега Джеймс Матис, което миналата седмица бе предадено на Пентагона чрез аташето по отбраната на посолството на САЩ в Москва.

Шойгу е заявил на Матис загрижеността във връзка с „нарастването на кюрдско-арабските противоречия на контролираните от САЩ територии и с фактите за масовата гибел на мирни жители при бомбардировки, реализирани от международната коалиция, оглавявана от Вашингтон. Акцентира се и върху нерешения проблем в бежанския лагер „Ер-Рубкан“, където „над 50 000 сирийци са принудени да оцеляват в тежки условия“. Руското военно министерство е недоволно и от фактическата опека на САЩ за контрабандата на въглеводородни суровини извън пределите на Сирия от контролираните от американците райони отвъд Ефрат, а това оказва негативно влияние върху перспективите за възстановяването на сирийската икономика.

Официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков съобщи през социалните мрежи, че вече три денонощия реакция от американското ведомство за тези и други факти не е последвала. Междувременно оценка за действията на САЩ и техните съюзници в Сирия огласи официалният представител на международната коалиция, полковникът от американските сухопътни войски Шон Райън. Той съобщи, че групировката Ислямска държава все още представлява реална заплаха в Сирия, но краят й е близкo. Райън посочи, че антитерористичните операции в долината на Ефрат „вървят много добре“ и кюрдските отряди от Демократичните сили на Сирия „продължават да напредват към центъра на град Хаджин и неговите покрайнини“. Подобни „победни“ съобщения от устите на представители на Пентагона звучаха не един път, отбелязва руското издание.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини