Подкрепяни от САЩ сили превзеха последния голям град в Сирия под контрола на "Ислямска държава"

Сирийски бойци, подкрепяни от САЩ, превзеха град Хаджин в Източна Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права и източници от милиция, която участва в битката, информира "Ройтерс".

Хаджин беше последният голям град под контрола на Ислямска държава в територията й източно от река Ефрат до границата с Ирак. Сирийските демократични сили се борят за ликвидирането на групировката в региона от няколко месеца.

Източник от кюрдските милиции обяви, че Сирийските демократични сили контролират Хаджин, където няколко малки джоба на съпротива от Ислямска държава ще бъдат прочистени през следващите един-два дни.

Сега Ислямска държава контролира малка ивица територия по източното крайбрежие на Ефрат. Джихадистите също контролират пустинен терен западно от реката на територия, която е окупирана от сирийското правителство и съюзниците им.

Командирът на Сирийските демократични сили Мазлум Кобани заяви пред "Ройтерс", че най-малко 5 000 джихадисти са блокирани в джоба, включително и в Хаджин. Те са решили да се бият до смърт. Сред тях има 2000 чуждестранни бойци, предимно араби и европейци с техните семейства.

Кобани добави, че е възможно лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади да е в Източна Сирия, но Сирийските демократични сили не са сигурни, защото често бяга

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини