Тракийци честват Капитан Петко Войвода и войводата Димитър Маджаров

В рамките на няколко дни тракийци от цялата страна ще честват рождените дни на двама от най- видните свои герои, посветили целия си живот на борбата за освобождението и защитата на Тракия. В Западна Беломорска Тракия (днес в границите на Република Гърция) на 18 декември 1844 г. е роден Петко Киряков, известен като Капитан Петко войвода и 38 години по-късно на 15 декември 1882 г. се ражда  Димитър Маджаров,   прочут като Войводата Димитър Маджаров. Бурният живот на Капитан Петко войвода започва още на 17- годишна възраст (1861 г.) като хайдушки войвода и само след няколко години, изпълнени с непрекъснати битки с поробителя, той вече води  революционна дейност в Македония (1864 г.) От хайдутин става съзнателен борец за освобождението на поробената си родина.  Създава Устав на създадените от него революционни комитети и печат с надпис „Тракийска революционна българска дружина”. Васил Левски високо цени неговата революционна дейност в Тракия. Към 1873 г. дружината му достига до петстотин души и става въстаническа. Участва в руско-турската война през 1878 г. и император Александър II го произвежда в чин „капитан от руската армия“. Награждава го с орден за храброст "Георгиевски кръст". Умира на 56 годишна възраст . Обявен е за национален герой на България, а през 2011 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Варна“.  Издигнати са му над 22 паметници в страната и чужбина. Животът на другия голям тракийски войвода Димитър Маджаров, наречен от народа „Спасителят на тракийските бежанци“, също преминава в непрестанна борба за защита населението на Тракия. Той заедно с войводата Руси Славов, през 1913 година спасява над двадесет хиляди бежанци от Беломорска Тракия, подложени на геноцид от турския башибозук. Останал единствената опора на тракийското население, през лятото на 1913 година в Беломорска Тракия, тракийци го възвисяват с думите „Маджаре наше войводо, Маджаре наша държаво….“. Активно участва в дейността на тракийската организация, участник е и в делегацията защитаваща земите на Тракия на Парижката мирна конференция през 1947 година. Умира на 25 ноември 1949 г. в град Кърджали. Тракийци са съчинили много народни песни за него, а името му носят гр .Маджарово в област Хасково, много улици в различни градове на страната и морският нос Маджарово на остров Анвер в Антарктика.

На рождените им дати, в знак на признателност, тракийци в цялата страна ще поднесат  венци и цветя пред паметниците на двамата герои на Тракия.

В Кърджали това ще стане на 15 декември 2018 г. (събота) от 12.00 ч. пред паметника на Войводата Димитър Маджаров от Съюза на тракийските дружества, членовете и симпатизантите на  ТД „Д. Маджаров“ и читалищата „Тракия-2009“ и „Родопски фар 1938“.

На 18 декември 2018 г. пред паметниците на Капитан Петко войвода венци и цветя в региона ще се поднесат:

- в Кърджали в от 11.45 ч. заедно с  Професионална гимназия по електротехника и електроника „Кап. Петко войвода“, които ще тръгнат в 10.30 ч. с шествие от паметника на Васил Левски.

- в Крумовград от 12.30 ч. тракийци, организирани от  ТД „Тракия“,  ще поднесат цветя и венци пред паметника на героя в града.

- в Момчилград от 17.00 ч. венци и цветя ще поднесат от ТД „Момчил юнак“.

Каним тракийци и гражданството на гр. Кърджали и региона да се присъединят към честванията на тракийските герои.

инж. ЯНИ ЯНЕВ

Председател на  Съюза на тракийските дружества

и на ТД „Д. Маджаров“ Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини