Планетата на бройлерите - символ на настоящата геоложка епоха

Изследване на пилешки кости намерени в археологически обекти в Лондон показват как птицата, която познаваме днес, се е променила до неузнаваемост от своите предци. Еволюцията обикновено става за милиони години, но пилето се е променило много по-бързо.

С около 23 милиарда пилета на планетата всеки един момент, птицата е символ на начина, по който оформяме околната среда, обясняват учените, цитирани от БиБиСи. Възходът на пилето в супермаркетите отразява спада на дивите птици.

"Броят на пилетата е по-голям от който и да било друг вид птици, които живеят днес. Бихме могли да кажете, че живеем на планетата на пилетата", коментира д-р Карис Бенет, геолог от университета в Лестър, ръководещ изследването.

Пилетата в числа - 65,8 милиарда са изпратени в кланиците през 2014 г., в сравнение с 1,5 милиарда прасета и 0,3 милиарда говеда. 25,500 е броят на магазините в света, продаващи популярна марка пържено пиле. 70% е броят на интензивно отглеждани пилета - бройлери. От 5 до 7 седмици е продължителността на живота на бройлерите.

Между 3 и 5 млрд. е била популацията на пътническия гълъб през 1800 г. преди напълно да изчезне, а се смятала за най-разпространената дива птица в човешката история.

Изследователите са използвали археологическия запис, за да разгледат как са се променили пилетата през годините и да покажат, че символ на тази геоложка епоха.

Влизаме в Антропоцен, периодът, през който човешката дейност е с доминиращо влияние върху климата и околната среда.

"Човешките дейности са променили ландшафтите на Земята, океаните, атмосферата и повърхността на земята. Като най-многобройните земни гръбначни видове на планетата, с биологична форма, създадена от хората, съвременните пилета са символ на нашата променена биосфера", коментира д-р Бенет.

Когато бъдещи поколения изследват скалите от наше време, те вероятно ще видят "консервни кутии, стъклени бутилки и парчета от материал, които някога са били пластмасови, а сред тях ще са и пилетата".

Домашните животни сега съставляват по-голямата част от животинските видове на сушата, оформяйки естествения свят.

Домашните пилета произлизат от червената птица, която е родена в тропическа югоизточна Азия. Птицата първоначално е опитомена преди около 8 000 години и бързо се разпространява по света, за да се използва за месо и яйца.

През 50-те години на миналия век започва програмата "пиле на утрешния ден", за да се произвеждат по-големи птици. Оттогава птицата е претърпяла драстични промени.

Те са селективно развъждани, за да наддават бързо тегло, което е очевидно наблюдавайки тялото, химията, генетиката на костите на пилетата. Междувременно печеното пиле се превръща в глобален бизнес и производство на храна.

Изследването е публикувано в списание Royal Society Open Science.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини