11 първомайски художници откриха обща изложба

Изображение 1 от 5

    Дружеството на Първомайските художници откри изложба в галерия „Тоска“. Предколедното събитие се превръща в традиция, а творците вече са 11. Всеки от тях има собствен почерк и идеи и в същото време повечето са и с различни професии, далече от изобразителното изкуство.

    Зимни пейзажи, навяващи студ, сгушени селски къщи, пеперуди и космически видения могат да видят посетителите. За пръв до тях са подредени творби от дърворезба. Майсторът им е Ангел Попчев. Той сподели, че с дърворезба се занимава от младежките си години, но ѝ се отдава след пенсионирането си през 1995 година. Сред любимите му теми са библейските. Най-големите светии и Тайната вечеря са сред изложените произведения.

    За пръв път към инициативата се включва и Йорданка Янкова, която впечатли присъстващите с „Мелнишки пейзаж“. Тя обеща да присъства по-често в изявите на дружеството, макар да няма много време да посяга към боите и четките. Освен с платно и бои, прави картини от естествени материали, но обикновено те са по поръчка или за подарък.

    Тоска Запрянова, Зорка Каразапрянова, Ивайло Налбантов, Мирослава Панайотова, Петър Кацаров, Магдалена Хубинова, Иван Павлов, Милена Чолакова, Иван Генов, Йорданка Янкова и Ангел Попчев бяха поздравени от заместник-кмета на общината Николай Митков. В словото си, с което откри изложбата, той сподели радостта си, че ставаме свидетели на утвърждаването на традиция, а художниците все по-трайно присъстват в културния живот на Първомай.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини