Съдът спаси Бисеров от конфискация. Преглед на печата

Перспективата за приемане на България в Шенген отново е сред водещите теми на всекидневниците.

"Министрите на страните от ЕС трябва да допуснат България и Румъния до Шенгенското пространство без граничен контрол възможно най-бързо, настоява Европейският парламент. Евродепутатите отново призоваха министрите на държавите в ЕС да вземат бързо и категорично решение за присъединяването на България и Румъния като пълноправни членове на Шенгенското пространство. Незаконодателния доклад беше приет с 514 гласа "за", 107 "против" и 38 "въздържал се". Евродепутатите подчертават, че подход в две стъпки - първо премахване на проверките по вътрешните морски и въздушни граници, последвано от премахването на проверките на вътрешните сухопътни граници - би довел до редица рискове и би могъл да окаже отрицателно въздействие върху бъдещото разширяване на Шенгенското пространство. Следователно решението трябва да бъде взето под формата на единен правен акт. Докладчикът Сергей Станишев (БСП/С&Д) подчерта: "С този доклад Европейският парламент заяви, че България и Румъния трябва незабавно да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство, и то с всички граници едновременно - сухопътни, морски и въздушни. Това е качествено нов елемент в позицията на Европарламента. Категорично отхвърляме идеята за поетапно приемане. Подобен прецедент би имал дългосрочни негативни политически и икономически последици, не само за двете страни, но и за целия ЕС. Рискът е премахването на сухопътните граници да се отложи за неопределеното бъдеще при неопределени критерии, което ще означава утвърждаване на двойния стандарт в ЕС, докато хората очакват точно обратното". Парламентът също така призовава министрите на ЕС да вземат решение за присъединяването на Хърватия към Шенген веднага щом страната успешно изпълни необходимите критерии. Отлагането на пълното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство е довело до негативни последици не само за двете страни, но и за ЕС като цяло, заявяват евродепутатите. Те подчертават, че запазването на вътрешния граничен контрол или повторното му въвеждане в Шенгенското пространство подкопава доверието на гражданите в европейските институции и интеграцията. Той също има отрицателно икономическо въздействие върху вътрешния пазар на ЕС и износа и вноса от и за България и Румъния, изтъкват евродепутатите. Те също посочват, че разширяването на Шенгенското пространство или свободното движение на гражданите на ЕС не трябва да бъдат негативно повлиявани заради липсата на напредък в други политики на ЕС, като политиката за убежище и миграция..." - в. "Дневник".

"Станишев: Най-важното за страната ни е влизането в Шенген по суша Резултатът ясно показва волята на ЕП, огромно мнозинство. Налага се една теза, че приемането в Шенген по суша е в неопределено време, Членството в Шенген има ясни критерии, които България е изпълнила през 2011 г. Най-важното за страната ни е влизането в Шенген по суша. Това каза лидерът на ПЕС Сергей Станишев в предаването "Плюс Минус" по Нова тв. Припомняме, че по-рано днес с огромно мнозинство Европейският парламент одобри доклада на българския евродепутат и президент на ПЕС Сергей Станишев и заяви волята на евродепутатите за приемане на България и Румъния в Шенген с всички граници. "Всеки път когато румънци и българи отиват на шенгенска граница се чувстват като втора ръка хора. В момента имаме актуални позиции на ЕП днес и на ЕК, че страните ни трябва да влязат по всички граници сега" каза още Станишев. "Ние като общество и държава приемаме ли към нас двоен стандарт. Прилагат се двойни стандарти. Законът на ЕС казва, че трябва да влезнем. Всички германски социалдемократи гласуваха "за"", каза още той. "Следващата година е решаваща. Днес Европа се подкопава и атакува от две посоки - крайните националисти и десните от ЕНП. Хората се чувстват несигурни, доходите им не достигат. Основното послание на нашата кампания ще бъде социална Европа", добави Станишев." - в. "24 часа".

Вестниците в сряда цитират и лидерката на БСП Корнелия Нинова, чиито разминавания с позициите на Станишев и ПЕС породиха коментари в публичното пространство.

"БСП са постъпили принципно с отказа си да подкрепят резолюциите на Партията на европейските социалисти за Истанбулската конвенция и Глобалния пакт за миграция на ООН като са застанали на страната на Конституцията, законите, парламента, църквата и традициите на християнското семейство. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова пред БТВ. "В резолюцията за миграцията се призовава всяка държава да поема солидарна отговорност или да бъде финансово и икономически наказана, да се разшири правото на убежище (...) заличава се границата между нелегална и легална миграция, ние не приемаме тази позиция", даде пример Нинова. Тя припомни и решението на парламента да не се подписват двустранни споразумения за връщане на мигранти. "Откога в България да спазваш Конституцията и законите е национализъм? Откога да изпълняваш решенията на българския парламент е популизъм? Да спазваш конституцията е правова държава, да спазваш решенията на Народното събрание е парламентарна република", подчерта Корнелия Нинова. По думите й и вътре в ПЕС не е имало пълна подкрепа за тези решения, като лидерите на левите партии в Чехия, Полша и Словакия също не са били на форума именно в знак на протест, а българските социалисти и някои от чуждестранните им колеги символично са напуснали залата при гласуването на спорните резолюции, които даже в началото имало вариант да бъдат приети в комплект с всички останали текстове - включително такива, които са безспорно подкрепени. Корнелия Нинова не отрече категорично твърденията, че единствено председателският пост на Сергей Станишев в ПЕС е спасил БСП от изключване: "Надявам се да не се случи. Ще е лош знак за ПЕС, не може да изключиш някого заради това, че има различно мнение"..." - в. "Труд".

"Категорично вярвам, че ще има предсрочни парламентарни избори. Няма политика в този парламент и се раждат само скандали. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV. Тя се позова на социологическо проучване, според което "близо 50-60 % от хората искат предсрочни избори". Водачът на БСП призова българите да оценяват президента Румен Радев по това дали изпълнява предизборните си ангажименти. "Аз следя това, разбира се. Хората са забравили неговите предизборни думи, аз ги помня наизуст, защото два месеца бяхме непрекъснато заедно. Президентът Радев не е изневерил на една дума, казана от генерал Радев. Той е последователен, какво искаме от него. Да обещае нещо до деня на изборите и след това да се промени? Не, той е последователен човек", заяви Нинова." - в. "Сега".

Промените в подпомагането на хората с увреждания също са сред актуалните теми.

"Около 140-150 хиляди души с увреждания, които до момента не са получавали месечни интеграционни добавки, от януари ще имат право на месечни помощи за увреждане. Това съобщи вчера социалният министър Бисер Петков. В момента около 500 хиляди българи получават интеграционни добавки по Закона за интеграция на хората с увреждания. Те ще продължат да получават финансова подкрепа, но в нови, значително по-високи размери. Така от следващата година около 640 000 българи ще получават някакъв вид подпомагане за увреждането си. Новите ползватели на помощи са основно хора с трайно загубена работоспособност от 50 до 71%, които за първи път ще имат право на подкрепа или преди са имали право на добавки, но не са ги търсили поради крайно ниския им размер. Тези хора трябва да подадат заявление в Агенцията за социално подпомагане, за да получават помощта, уточни Петков. За останалите около половин милион българи Агенцията за социално подпомагане служебно ще отпусне новата финансова подкрепа, която от следващата година се обвързва с линията на бедност и е в по-голям размер от сегашната. Според новия Закон за хората с увреждания хората с 50 и повече процента увреждане ще получават финансова подкрепа, в която ще се обединят сегашните целеви добавки. В случай че новият размер е по-нисък от стария, то ще се взема предвид по-благоприятната сума. Размерът на подкрепата ще е между 24.36 и 198.36 лв. В нея ще се включат и т.нар. четвъртинки - инвалидни добавки към пенсията, които не се отпускат от 2015 г., но все още се получават от около 340 000 възрастни. За тях НОИ и Агенцията за социално подпомагане съвместно с "Български пощи" започват информационна кампания, тъй като хората трябва да знаят, че занапред парите ще идват от АСП, а не от НОИ, каза Петков." - в. "Сега".

"Направените разчети за броя на ползвателите на месечната финансова подкрепа, която влиза в сила от 1 януари 2019 година с новия Закон за хората с увреждания, показват, че около 640 хиляди ще получат финансово подпомагане. Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков. В момента около 500 хиляди получават интеграционни добавки по Закона за интеграция на хората с увреждания. Те ще продължат да получават финансова подкрепа, но в нови, значително по-високи размери. Освен тях, други около 140-150 хиляди души ще имат право на новата финансова подкрепа за хората с увреждания. Те до момента или не са имали право на интеграционна добавка, или не са се възползвали от нея заради малките й размери, уточни министър Бисер Петков. Това са основно хора с трайно загубена работоспособност от 50 до 71 процента, които за първи път с новото законодателство ще имат право на финансова помощ, обвързана с линията на бедността. Те ще трябва да подадат заявления в Агенцията за социално подпомагане (АСП), за да получат помощта. За останалите около 500 хиляди АСП служебно ще отпуска новата финансова подкрепа, която е в по-голям размер и е обвързана с линията на бедност. Министърът припомни, че според новия Закон за хората с увреждания, приет окончателно миналата седмица, от 1 януари 2019 г. всички хора с трайни увреждания - всички, които имат експертно решение за 50 и над 50 процента вид и степен на увреждане или трайно загубена работоспособност, ще получават месечна финансова подкрепа, която е процент от линията на бедност - 348 лв. през 2019 г. Според текстовете в новия закон при от 50 до 70.99% увреждане ще се плащат 7% от линията на бедност. При от 71 до 90% увреждане - 15%. При над 90% увреждане - 25% от линията на бедност. При над 90% увреждане с чужда помощ и получаване на пенсия за инвалидност поради заболяване или трудова злополука - 30% от линията на бедност. При над 90% увреждане с чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност - 57% от линията на бедност. НОИ и АСП , съвместно с "Български пощи" започват кампания за информиране за промените, засягащи около 340 хил. души, които в момента получават социално-инвалидни пенсии в непълен размер - 25 на сто. За тях т. нар четвъртинка от социално инвалидната пенсия ще бъде трансформирана в новата месечна финансова подкрепа, като помощта вече ще се изплаща от АСП, а не от НОИ. Законът гарантира запазване на по-благоприятния размер на помощта, а за повечето хора финансовата подкрепа ще е по-висока, увери Петков." - в. "Дневник".

В. "24 часа" съобщава, че съдът е спасил Христо Бисеров от отнемане на имущество за близо 2 млн. лв:
"Имущество за 1 998 046 лв. на бившия зам.-шеф на парламента и бивш член на ДПС Христо Бисеров бе спасено от конфискация в полза на държавата. Причината - в понеделник Софийският градски съд прекрати делото за отнемане на имуществото заради тълкувателно решение на Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) от миналия петък. В края на миналата седмица оглавяваният от Лозан Панов съд реши, че при прекратено наказателно производство не може да се внася иск за конфискация. 11 магистрати гласуваха против и подписаха решението с особено мнение. Бисеров бе оправдан в края на декември 2016 г. по обвинение за неплатени данъци в размер на 26 хил. лв., нарушение на валутния закон, както и че не е отчел пред Сметната палата пари в сметки в Швейцария. Той напусна политиката през ноември 2013 г., дни преди прокуратурата да му повдигне трите обвинения. Искът срещу Бисеров бе внесен от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), както беше предишното име на институцията, в началото на декември 2015 г. Благодарение на решението на ВКС освен Бисеров още 18 души спасяват имущество за 21 млн. лв. Двама от тях са били разследвани за измама, но наказателните дела са били прекратени. Срещу тях са водени процеси за конфискация на имущество на обща стойност 1 113 711 лв. Други две дела за конфискация, които ще бъдат автоматично прекратени от съда, са за имане на стойност 898 858 лв. Те са срещу хора, които са били разследвани за документна измама. Съдът ще прекрати и дело, което се е водело срещу човек, разследван, но не и осъден за изнудване. То е на стойност 56 548 лв., съобщиха от КПКОНПИ."

В. "Стандарт" съобщава, че колеги на убитата рейнджърка искат тя да бъде погребана с военни почести:
"Колеги на убитата Десислава Стоянова от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово искат тя да бъде погребана с военни почести. Според Закона за отбраната и въоръжените сили военни почести не се отдават само, когато смъртта е настъпила в резултат на самоубийство. Казусът със смъртта на 40-годишната Стоянова обаче е различен, тъй като тя не е изгубила живота си по време на служба. Ако все пак това се случи, то разноските по погребението на рейнджърката ще бъдат поети от Министерство на отбраната, а на нея ще бъдат отдадени военни почести, пише "Монитор". На този етап обаче все още не е насрочена дата за погребението на Десислава. Тялото й все още не е освободено от Съдебна медицина. Най-вероятно тя ще бъде изпратена в последния си път в затворен ковчег. Деси бе убита в нощта на 29-и срещу 30-ти ноември в Сопот от бившия й колега и рейнджър от три задгранични мисии в Ирак и Афганистан Светослав Каменов. Той счупил врата на Десислава, а тялото й скрил в шкаф. Трупът бе открит седмица по-късно, а убиецът бе задържан край врачанското село Зверино. Разследващите са категорични, че между двамата не е имало интимна връзка, а най-вероятната причина за жестокото убийство са неуредени финансови отношения."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини