Поставиха нов рекорд за високотемпературна свръхпроводимост

Учени от Германия твърдят, че са достигнали нов рекорд по отношение на суперпроводимостта. Според доклада им, те са наблюдавали електрически ток с нулево съпротивление при най-високата регистрирана до момента температура – едва 250 Келвина или минус 23 градуса по Целзий.

Изследването е оглавявано от Михаил Ереметс от Химичния институт Макс Планк, който държи и предишния рекорд в областта – минус 70 градуса по Целзий, регистриран през 2014.

Суперпроводимостта бе открита за пръв път през 1911 и е любопитно явление. Обикновено електрическия ток се натъква на определено съпротивление – подобно на въздушното съпротиврение при движещите се обекти.

Колкото по-висока е проводимостта на един материал, на толкова по-малко съпротивление се натъква. При ниски температури, с някои материали се случва нещо странно - съпротивлението намалява до нула и токът тече безпрепятствено. Когато всичко това е придружено и от Ефекта на Майснер – наутрализиране магнитните полета на материала, тъй като температурата спада под критичната, наблюдаваме така наречената свръхпроводимост.

Суперпроводимостта при стайна температура – над 0 градуса по Целзий е нещо като химера за учените. Ако тя бъде постигната, ще внесе революция в енергийната ефективност, ще подобри драстично електропреносната мрежа, ще улесни високоскоростния трансфер на данни и работата на електрическите мотори, а това са само част от потенциалните и приложения.

Електропроводимостта е нещо, по което лабораториите по света работят отдавна.

При предишния рекорд Ереметс и екипът му използвали сероводород – веществото, придаващо неприятна миризма на гниещите яйца – при налягане от 150 гигапаскала (за сравнение налягането в земното ядро е между 330 и 360 гигапаскала).

Учените, които искали да разберат суперпроводимостта на сероводорода смятат, че резултатът е бил възможен, защото този материал е толкова лек, че вибрира при висока скорост, което означава и по-висока температура, като налягането му пречи да се разпадне при вибрацията.

Новото изследване било проведено с различен материал – лантан хидрид, при налягане от 170 гигапаскала. По-рано през годината екипът докладва, че е постигнал суперпроводимост със същия материал при температура минус 58.15 градуса по Целзий, сега, едва няколко месеца по-късно те подобряват резултата си.

Новопостигнатата температура е близо два пъти по-висока от средната зимна температура на Северния полюс.

Скокът от 50 Келвина, в сравнение с предишния рекорд, подсказва, че суперпроводимост при стайна температура, е може би възможна, при това в близко бъдеще.

Предстои резултатите от изследването да бъдат потвърдени от научната общност, а докладът да бъде рецензиран.

Съществуват три теста, които се смятат за златен стандарт в областта на суперпроводимостта, засега екипът е преминал два – спад в съпротивлението под критичния температурен праг и замяна на елементи в материала с по-тежки изотопи, за да бъда наблюдаван спад в температурата на свръхпроводимост.

Третият е Ефектът на Майснер – с преминаването на материала под критичната точка и появата на свръхпроводимост, магнитните му полета биват неутрализирани.

Такъв все още не е наблюдаван, защото пробата била твърде малка – нито един магнитометър не би могъл да засече магнитните и полета.

Източник: sciencealert.com
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини