Тереза Мей тръгва на европейска совалка в опит за предоговаряне на сделката за Брекзит

Британският премиер Тереза ​​Мей ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел във вторник, за да обсъди проблемите, свързани с Брекзит. Това съобщи АП.

Британският министър-председател ще обсъди Брекзит и с холандския си колега Марк Руте в Хага.

Парламентът на Великобритания ще дебатира по решението на премиера Тереза Мей за отлагане на гласуването на предложеното от нея споразумение с Европейския съюз за Брекзит, което тя мотивира с очакване да получи допълнителни гаранции от Европейския съюз за предпазния механизъм за границата със Северна Ирландия.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че искането ще бъде разгледано на предстоящата тази седмица среща на евролидерите, но не се очаква предоговаряне на споразумението.

Дипломатическата совалка на Тереза Мей има за цел да получи от европейските лидери така наречената "възстановка за задържане" за Северна Ирландия.

Това е режим, подкрепящ престоя на британския регион в митническия съюз на ЕС и единния европейски пазар след Брекзит. Лондон настоява този статут за Северна Ирландия да е временен.

Мей вече отложи за неопределено време парламентарно гласуване на споразуменитое с Европейския съюз относно условията за оттегляне на страната от Общността. В изказване в Камарата на общините на британския парламент тя призна, че първоначално планираната процедура за 11 декември няма да се състои, защото няма шанс за успех. Споразумението, постигнато с ЕС относно бъдещия статут на Северна Ирландия, не отговаря на много от очакванията на политическите сили в Обединеното кралство.

От кабинета в Лондон съобщиха, че дата за вота ще зависи кога правителството ще получи необходимите гаранции за „предпазния механизъм“ от Брюксел. Шансовете на премиера обаче за прокарване на сделката силно намаляват за сметка на растящото недоволство към нея. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин заяви, че Мей е загубила пълен контрол върху събитията и е възможен вот на недоверие в нея. От Шотландската национална партия открито призоваха Мей да си подаде оставката. Евросептикът Джейкъб Рийс-Мог каза, че премиерът или трябва да управлява, или да се откаже от поста.

Лидерите на ЕС одобриха споразумението с Великобритания за Брекзит и политическата декларация за бъдещите отношения с Лондон на 25 ноември. За да влезе в сила, това споразумение трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и британските депутати.

Брекзит е насрочен за 29 март 2019 г., след което според плана трябва да има преходен период, който да продължи до края на 2020 г.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини