Българите с повече лична и по-малко икономическа свобода

Българите са с лична свобода, но икономически са по-зависими. Страната ни се нарежда на 41-во място от 162 държави в Индекса на човешката свобода за 2018 година.

Изследването е на Института Катон и в България се представя от Института за пазарна икономика.

Индексът измерва широкото понятие за свобода, включващо индивидуалните, гражданските и икономическите свободи. Методологията включва събиране на данни от световни организации, като например Международния валутен фонд, Световната банка, Световната търговска организация. Стъпва и на експертни въпросници, събира информация от други индекси, като този за Правене на бизнес и за Глобална конкурентоспособност.

Групирани в 12 категории, измерени по скалата от 0 до 10 точки, основните показатели, които формират Индекса, са 83.

С най-висок резултат в проучването е Нова Зеландия с 8,89 т., следвана от Швейцария-8,79 т. и Хонконг с 8,78 т.

В дъното на таблицата са Венецуела, Йемен и Сирия с резултат от едва 3,77 точки.

Индексът отчита, че за година време човешката свобода се е подобрила в 63 държави, намаляла е в 87 държави, а в 9 е останала непроменена. Това се изразява в намаление на световния резултат с 0,01 точки.

Индексът показва още, че където се зачита икономическата свобода, се зачита и индивидуалната и обратно.

България получава 7,78 точки. Сред държавите в Европейския съюз по-нисък резултат имат само Унгария и Гърция.

Спрямо изданието от миналата година резултатът на България намалява с 0,04 т. и страната остава без промяна на позицията в класацията спрямо миналата година.

В категориите проблемна зона остава върховенство на закона, с ахилесова пета - наказателното право. Но и всички индикатори, включени в тази категория, са на изключително ниско ниво, още повече за европейска държава, коментират от ИПИ.

„Сигурност и безопасност“ е секторът, който събира 9,8 т. и се отчита като силна категория за България. Високата оценка идва от относителната липса на терористични атаки, както и от сравнителната сигурност на жените в обществото.

За свободно движение страната ни получава максималния резултат от 10 точки заради свободното движение на хората във и извън страната.

Със 7,1 т. е оценена свободата на религията. В тази категория като основни проблеми са изтъкнати правните и регулаторни ограничения на изповядването на различните религии, както и на формирането на религиозни организации.

„ Свобода на сдружаване и гражданско общество“ получават 9,5 т. Най-ниската оценка тук е за формирането и работата на политическите - 7,5 т.

Свободата на словото и информацията е с 8,8 т., но като слабости са посочени политическият натиск и контрол на медиите.

В секторът за лични свободи, идентичността и взаимоотношенията са с висок резултат, обусловен от правата на родителите и липсата на ограничения по отношение на разводите.

В зоната на икономическа свобода Индексът България получава ниски резултати заради високите разходи на правителството и значителните трансфери и субсидии. Най-добри в тази категория пък са резултатите по отношение на данъчното бреме и държавните компании.

Съдебна система и право на собственост е най-слабата категория за България. За независимостта на съда страната получава едва 3,3 т., а доверието в полицията е оценено с 4,3 точки.

Ниските мита за търговия вследствие на членството на България в Европейския съюз повишават оценката на страната за свободата на международната търговия . Относително високи, обаче, остават регулаторните ограничения пред търговията.

Секторът „Регулиране на кредита, труда и бизнеса“ е със 7,6 т. – докато липсата на тежко регулиране на кредитния пазар се оценява високо, бюрократичните ограничения продължават да задушават бизнеса и пазара на труда, сочи коментарът.

 Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини