Българската армия е без доставчик на храна от три години

Българската армия е без доставчик на храна от три години, научи bTV. Причината е висящата процедура по избор на доставчик. В разследването на Петър Нанев става ясно, че Министерството на отбраната харчи близо 31 млн. лв. без обществена поръчка.

По думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, в Комисията по отбрана в Народното събрание се лобира за определена фирма. Заместник-председателят на Комисията Николай Цонков заяви в „Тази сутрин”, че са получили писмо от фирма, участвала в търга.

„То беше адресирано до всички членове на Комисията по отбрана. Битката е за едни средства, които се разпределят за храненето на армията. Повдигането на въпроса започна от Министерство на отбраната с внесен законопроект за промяна на начина, по който се осигурява безплатна храна и ободряващи напитки. Той съвсем бързо беше изтеглен обратно, не беше допуснат за разглеждане по незнайни причини”, каза Цонков.

По думите на депутата от БСП е спорно защо законопроектът не е приет. Според него проблемът е в управляващото мнозинство.

Нещо се пропуква между ГЕРБ и Обединени патриоти. Ние сме коректив и искаме да се решат проблемите в армията. Този проблем е от 2015 г., той не е на Каракачанов, той е наследен. От 2007 г. са проведени три обществени поръчки. През 2011 г. има някакви съмнения за неспазване на закона, но фирмите са доставяли храна. 2015 г. – по незнайни причини, три години се водят дела”, посочи зам.-председателят на Комисията по отбрана.

Николай Цонков обясни, че през 2007 г. в търга са участвали четири фирми, през 2011 г. – две.

„През 2015 г. започна една съдебна сага. Има проблем, борба между двете управляващи партии в коалицията. Там е заровено кучето. Тук вина има и министерство на отбраната – има проблем при изготвянето на обществените поръчки, че не са си усъвършенствали начина, по който се възлагат обществените поръчки”, допълни Цонков.

Иван Пейков от Отбранителна аквизиция към Министерство на отбраната поясни, че в момента не се правят обществени поръчки, а се дават пари на военнослужещите.

„Това означава да получат левовата равностойност на това, което им се полага за храна. До промяната на Наредба Н5 през септември, няма провеждани обществени поръчки за хранене. Ежемесечно се дава тази левова равностойност, изчислява се в зависимост от категорията на съответните военнослужещи”, каза Пейков.

Служителят на военното ведомство обясни, че парите варират между 6 лв. и 10 лв. на ден.

„Когато се казва, че са похарчени 30 млн. лв., трябва да се има предвид, че по-голямата част от тези средства са предоставени, като парични средства на военнослужещите. Те ги получават заедно със заплатата си. Ако не бях запознат с истината, щях да повярвам, че министерството върши нещо незаконосъобразно. Има изключения от закона, когато имаме обучения и мисии има обществени поръчки, но не за хранителни продукти, а за готова храна – кетъринг. Това са две различни услуги”, заяви Пейков.  

Пейков призна, че има дупка в законодателството, но не посочи дали се нарушава Законът, като се изплаща левовата равностойност на военните.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини