Депутатите се скараха за заплатите си

След остър спор депутатите от правна комисия отложиха първото гласуване на промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внесени от БСП, предаде Агенция „Фокус“. Левицата предлага намаляване на заплатите на народните представители с 543 лева. Очаква се предложението на опозицията да се разисква заедно с това на ГЕРБ за санкциониране на депутатите, които не са били в пленарна зала по време на поименна проверка.

Съжалявам за подхода, който е избрал Данаил Кирилов - да внесе безумно предложение, за да „затапи“ дебата за депутатските заплати, каза на заседание на комисията зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков.

„За трети път се опитваме да поставим въпроса как се формира депутатската заплата“, посочи той. „Въпросът за депутатските въпроси не е част от Правилника, а от финансовите правила към него, може да се обсъди отделно“, обясни Крум Зарков. „Извинявам се за квалификацията безумно, но твърдя, че предлаганата промяна е противоконституционна“, заяви депутатът от БСП.

"В решение на Конституционния съд се казва, че основно конституционно задължение на народния представител е да присъства в пленарна зала, да участва в дебата по обсъжданите въпроси и да гласува", аргументира се Данаил Кирилов от ГЕРБ, който е и председател на комисията.

„Обосновал съм в мотивите предложението си с решение на КС от 1998 година“, обясни той. „Подготвил съм и още 7 решения“, допълни Кирилов. „Не смятам, че конституционната практика на нашия КС е безумна“, каза той в отговор на казаното от Крум Зарков от БСП, че промяната, която предлага е безумна.

ПГ на ДПС също подготвя текстове за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, каза на свой ред депутатът от ПГ на ДПС Хамид Хамид, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В сряда ще внесем нашият проект за изменение на Правилника“, обяви той.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    наблюдател
    2 -1
    08:16, 6 дек 2018
    Уважаеми смешници от народното събрание.имате ли представа колко сте противни и омерзени.народа ви ненавижда. Особено едно ядро ястреби от бсп начело с приватизаторката нинова, куртев,симов ей и този и онзи пелтека.
Последни новини