Арестуваха новия бос на сицилианската мафия

Италианските власти са задържали мъж, считан за новия бос на сицилианската мафия, както и 45-има негови сътрудници, предават италианските медии.

Арестуваният е 80-годишният бижутер Сетимо Минео, за когото се твърди, че е поел ролята на водач на „Коза Ностра“ в Палермо след смъртта на боса на босовете Салваторе Риина (Тото Риина). Според полицията Минео е избран за главатар на среща на мафията през май.

Факт е, че дори „отслабила позициите си“, сицилианската мафия е успяла да възстанови своето ръководство, известно като Купола, след като от години не е провеждала своите срещи. Това обаче не я е спряло през годините да продължава да увеличава финансовата и стопанската си дейност.

След задържането на новия водач вътрешният министър на Италия Матео Салвини нарече действията на карабинерите "необичайна и изключителна операция", която е разрушила новото ръководство на „Коза Ностра“. По думите му през последните години полицията е ударила много от мрежите на мафията, която опитва да възстанови позициите си. Години наред „Коза Ностра“ е затруднявана от факта, че Тото Риина е в затвора, но след смъртта му мафията иска да се надигне отново, без заповеди от Кръстника.

Отпорът срещу това е видим, поне от заявленията на политиците. Вицепремиерът Луиджи Ди Майо заяви, че "няма повече място за тази измет в Италия".

Срещу мафиотите от години се трупат обвинения след обвинения: в изнудване, палежи, незаконно притежаване на огнестрелни оръжия и други престъпления.

Издъхналият миналата година Риина е известен с жестокостта си. През 1992 г. двама прочути прокурори - Джовани Фалконе и Паоло Борселино, са взривени при два отделни удара на мафията. Шест месеца по-късно Риина е арестуван

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини