Пчелното млечице лекува Алцхаймер?

Мистериозното вещество, което превръща пчелите работнички в кралици, и се предлага по рафтовете на дрогериите, се смята, че забавя стареенето, стимулира плодовитостта и подсилва имунната система.

Дали пчелното млечице наистина има ползи за дравето, е обект на по-нататъшни изледвания. Проведено наскоро проучване разреши една от най-трудните загадки около пчелното млечица: тайната зад трансформацията в кралица.

Ефектът от откритието ще се усети далеч отвъд сферата на мелитологията. Въоръжени с новите открития, учените изследват потенциални нови лечения за рани и мускулни и невродегенеративни заболявания.

Изследователи от Станфордския университет открили, че основното активно вещество в пчелното млечице – протеина ройалактин, активира мрежа от гени, насърчаващи способността на стволовите клетки да се възстановяват. Това означава, че с ройалактина организмът ни може да произведе повече стволови клетки, за да се възстанови.

Пчелното млечице интригува учените откак стана ясен драстичния му ефект върху развитието на медоносните пчели. Ефектът му върху други животни, обаче, се оказа още по-интересен. Предишни изследвания доказаха, че пчелното млечице може да подобри продължителността на живота на редица организми – от кръгли червеи до мишки.

Учените се питат дали протеин, подобен на ройалактина при пчелите, не се наблюдава и при хората. След като прегледали научните бази данни, те открили един със сходна структура. Протеинът е активен в ранните етапи от развитието на човешкия ембрион, като се смята, че е отговорен за натрупването на стволови клетки. Когато трябвало да измислят име на протеина, Кевин Ванг, оглавяващ изследването, предложил Бионсе - “хубаво име за кралица”, но в крайна сметка се съгласил с името “регина” – латинската дума за кралица.

“Всичко сочи, че това е изключително важна молекула”, казва Ванг. “Идентифицирахме ранна самовъзстановяваща се молекула, за която смятаме, че формира източниците за всички стволови клетки на ембриона ”.

Според Ванг регина би могла да доведе до нови видове лечения на заболявания, причинени от измирането на клетките, като Алцхаймер, сърдечна недостатъчност и мускулна дистрофия. Екипът проучва протеина в повече детайли с надеждата да открие лекарства, имитиращи поведението му в тялото. Ако такива лекарства бъдат открити, това ще помогне на лекарите да възстановят износената или увредена тъкан на своите пациенти, като увеличат количеството на стволовите клетки.

Ванг вярва, че еволюционният процес довел до ройалактин при медоносните пчели, се е състоял и при други организми, и в крайна сметка е довел до проявата на протеина регина при хората. Тъй като протеините сред видовете са сходни, те предизвикват един и същ ефект при различните организми. “Нашето изследване за пръв път обяснява защо пчелното млечице е полезно и за други организми”, казва той.


Източник: theguardian.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини