Среща на Г-20 в Аржентина

На срещата на Г-20 в Аржентина днес и утре се очакват спорове за търговията и климата, но напрежението преди нея се покачи още повече заради разрасналия се конфликт между Русия и Украйна, предаде Франс прес.

В Буенос Айрес се събират държавни и правителствени ръководители на двадесетте най-влиятелни сили на планетата - 19 държави и Европейският съюз, които заедно произвеждат 85 процента от брутния вътрешен продукт на света.

Повече от 22 000 аржентински полицаи ще охраняват събитието, след като преди година в Хамбург срещата на Г-20 бе съпроводена от прояви на насилие.

Водеща тема в дневния ред е сблъсъкът в Азовско море, твърди Франсоа Айсбур, експерт от Фондацията за стратегически изследвания в Париж. След сблъсъка Украйна, която не членува в Г-20, въведе военно положение, а американският президент Доналд Тръмп обяви, че отменя планираната двустранна среща с руския държавен глава Владимир Путин.

В Буенос Айрес Путин ще се срещне с европейските лидери, които също осъдиха разрастването на конфликта.

Другият дългоочакван разговор ще бъде между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин.

Тръмп отново заплаши в понеделник, че ще наложи още мита върху всички вносни китайски стоки в Съединените щати. Въпреки това той заяви вчера, че сключване на споразумение с Китай е възможно при наличие на определени условия.

В Буенос Айрес ще бъде засегнат и въпросът за климата. Очаква се основен защитник на идеята за борба срещу климатичните промени да бъде Франция и нейният президент Еманюел Макрон. Неговите отношения с Доналд Тръмп достигнаха изключително ниско ниво след подигравателните публикации на Тръмп в Туитър за популярността на Макрон сред французите.

Друга важна тема ще бъде петролът. Има вероятност Саудитска Арабия и Русия да намалят производството, за да балансират поевтиняването на петрола на световния пазар.

Ако Саудитска Арабия предприеме подобни действия, саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман може да влоши отношенията си с Доналд Тръмп, за когото е важно САЩ да купуват петрол на ниска цена.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна вече в Аржентина за срещата на Г-20, Пред Тръмп има редица предизвикателства на срещата на върха на Г-20, най-вече това дали може да сключи споразумение с китайския президент Си Цзинпин за облекчаване на напрежението по търговските въпроси, което смути финансовите пазари.

Германският канцлер Ангела Меркел и финансовият министър Олаф Шолц ще отпътуват за срещата на Г-20 в Аржентина днес, след като самолетът им се наложи вчера да кацне в Кьолн заради технически проблеми, предаде Ройтерс. Вероятно Меркел и Шолц ще изпуснат откриването на двудневната среща на върха на групата на 20-те най-големи икономики в света.

Френският президент Еманюел Макрон ще се срещне със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в кулоарите на срещата на Г-20 в Аржентина. Това ще е първа среща на принц Мохамед със западен лидер след убийството на журналиста Джамал Кашоги, предаде Ройтерс.

Франция заяви миналата седмица, че е наложила санкции на 18 саудитци, свързани с убийството на Кашоги, и че може да последват и други в зависимост от резултатите от разследване. Макрон каза, че европейските участници в Г-20 ще се координират заедно по въпроса утре сутринта. Не беше ясно дали Макрон призовава за международно разследване наред с водените от Турция и Саудитска Арабия разследвания.

"Що се отнася до престолонаследника, който ще присъства на тази среща на върха, Саудитска Арабия е постоянен член на Г-20. И той ще присъства в това си качество. Този въпрос, който оказва въздействие върху света, е на масата.

Канадският премиер Джъстин Трюдо, американският президент Доналд Тръмп и мексиканският му колега Енрике Пеня Нието ще подпишат днес в Буенос Айрес новото търговско споразумение между трите северноамерикански страни, коетоо ще замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА). По искане на Тръмп през 2017 г. страните започнаха преговорите за замяна на НАФТА.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини