Откриха паяци, кърмещи малките си

Способността на майките да произвежат мляко за бебетата е уникална характеристика на бозайниците, но сега учени откриха вид паяци, които също кърмят малките си.

Майките били наблюдавани да хранят бебетата с млекоподобна субстанция, като продължили да се грижат за тях почти до съзряването им.

Хранене, наподобяващо кърмене, се среща и при други представители на животниското царство – гълъбите и фламингото произвеждат нещо като мляко от жлеза във врата. Продържителността на майчината грижа при паяците обаче, се смята за крайно необичайна.

Наблюденията били фокусирани върху вид скачащи паяци, характерни за Тайван, които живеят в мрежи и наподобяват на външен вид мравките. Учените установили, че новоизлюпените паячета са изцяло зависими от хранителното паяково мляко, съдържащо близо 4 пъти повече протеини от кравешкото.

Изследователите наблюдавали как малките първо изпиват капчиците паяково мляко по повърхността на гнездото, а след това сучат директно от отверстието, от което майката снася яйцата.

Майките продължават да се грижат за малките си в продължение на около 40 дни, дълго след като те са се сдобили с умението да се грижат за себе си, и почти до момента на половото съзряване.

Млякото едва ли е жизненоважно за оцеляването на малките, но изглежда подобрява цялостното им здравословно състояние и шансовете им за оцеляване като възрастни.

Източник: theguardian.com
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини