Русия блокирала най-големите пристанища на Украйна в Азовско море

Двете най-големи украински пристанища в Азовско море - Бердянск и Мариупол, са под блокадата на Русия, след като на корабите им е забранено да напускат и да влизат в пристанищата. Това обяви министърът на инфраструктурата на Украйна Володимир Омелян, цитиран от "Ройтерс".

Общо 35 кораба са били възпрепятствани да извършат нормални операции и само плавателни съдове, движещи се към руските пристанища на Азовско море, имат разрешение за влизане, посочи той във "Фейсбук".

"Целта е проста - чрез налагането на блокада върху украинските пристанища на Азовско море, Русия се надява да прогони Украйна от нашата собствена територия - територия, която е наша в съответствие с всички релевантни международни закони", изтъкна той.

Омелян уточни, че 18 кораба са очаквали влизане в Азовско море, включително четири за Бердянск и 14 за Мариупол. Има също така линия от девет плавателни съда, които да излязат от Азовско море, а други осем кораба стоят близо до пристанищните кейове.

Зърното и стоманата доминират превозваните с кораби стоки през пристанищата на Азовско море.

Русия задържа три украински военноморски кораба и екипажите им в неделя (25 ноември) близо до Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 г., като обявената от нея причина беше, че незаконно са навлезли в руски териториални води - обвинение, което Украйна категорично отхвърля.

Пленяването на украинските кораби доведе до най-високото напрежение от 2014 г. насам, когато проруските сепаратисти, подкрепяни от Русия, започнаха тежки сражения срещу правителството на Украйна в източния регион Донбас, предизвиквайки война, при която загинаха около 10 хил. души.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини