Украйна анонсира военно положение

Президентът Петро Порошенко внесе в парламента предложение да се въведе военно положение. 

Русия атакува и задържа три украински военни кораба Черно море - в руски териториални води според руски медии, които Украйна не признава за такива . Това е акт на военна агресия, определи Съветът за национална сигурност на Украйна и е предложи да се въведе военно положение за 60 дни, предаде ТАСС, като цитира секретаря на Съвета Александър Турчинов.

Военното положение означава, че военното командване получава извънредни пълномощия, ограничаващи правата и свободите на гражданите в страната. То правеи възможно призоваването на военна служба всички в трудоиспособна възраст, използването на на помещения и оборидване на фирмите за нуждите на отбраната, а също и въвеждане на нормирано получаване на храна и лекарства от населението (напр. чрез купонна система). На разположение за военни бужди става и всяка собственост на гражданите.  

Военно положение означава и забрана за провеждане на всякакъв вид референдуми и избори.

Около 7 часа сутринта на 25 ноември три украински кораба нарушиха държавната граница на Русия и взеха курс към Керченския пролив. В 11:30 от пристанище Бердянск излязоха още два бронирани артилерийски кораба клас Гюрз. Граничната служба на ФСБ предприе всички необходими мерки за пресичане на незаконните действия, пише РИА Новости.

Преминаването през Керченския пролив на Азовско море е временно блокирано

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини