Протестиращи срещу цените на горивата в Белгия влязоха в сблъсъци с полицията

Протестиращи срещу цените на горивата "жълти жилетки" в Белгия влязоха в сблъсъци с полицията и запалиха снощи автоцистерна, съобщават местни медии. В страната от миналия петък са в ход протести, придружени с блокади на складове за съхранение на гориво. В следобедните часове вчера полиция бе изпратена да разпръсне с водно оръдие блокада южно от Брюксел, уточнява БНТ.

Снощи на мястото на разкъсаната блокада са се върнали стотици протестиращи и някои от тях са предизвикали безредици, съобщават свидетели. Част от протестиращите са започнали да хвърлят разноцветни димки, включително по лични автомобили, както и да режат дървета, с които да препречат минаващата в близост магистрала. Пътищата в района остават недостъпни за движение и тази сутрин, полицията засега се е оттеглила.

Търговци с гориво уточняват, че протестиращите вече не пропускат дори цистерни с мазут за отопление. Според тях криза с доставките на горива в Белгия няма да бъде допусната, но може да се очакват закъснения в снабдяването. Недоволните възразяват срещу изравняването на акциза на дизела и на бензина.

Доскоро в Белгия движението с дизелови автомобили бе насърчавано от държавата с данъчни облекчения, но от миналата година посоката внезапно се обърна с обяснения за грижа към природата. Дизеловите автомобили в Белгия са с 1/3 повече от бензиновите по данни на статистиката и за най-старите от тях се въвеждат забрани за движение в централните части на големите градове.

Правителството заяви, че няма да отстъпи от сегашната си икономическа политика, която предвижда повишаване на облагането на горивата срещу намаляването на общата данъчна тежест за работниците. Според икономисти покупателната способност в Белгия в последните години постоянно расте и изпреварва инфлацията, която е 40 на сто от началото на века. Изследванията обаче показват, че най-малко тази положителна картина се отнася за хората с ниски доходи и особено за самотните родители.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини