МОН ще насърчава възпитателната функция на предучилищното и училищното образование

Стимулирането на възпитателната функция в училище е част от образователните дейности. Tози акцент постави на конференция "Ценности и образование" министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Темата е поставена в контекста на стратегията за възпитателната работа на министерството и училището.

"Необходим е разговор в няколко направления, като се развият и инструментите, с които да се формират ценностите, нагласите и поведението, както и какво е взаимодействието между родителите и образователните институции", подчерта Вълчев.

По време на дискусията се обсъдиха и наборът от ценности, с които ще се осъществява възпитателната работа.

Със закона за предучилищното и училищното образование МОН ще насърчава у децата патриотични и граждански ценности, толерантност, естетическо и трудово възпитание, както дисциплина и отговорност.

По думите на Красимир Вълчев, възпитателните дейности са въпрос на постоянно взаимодействие между ученици и училище, но и между държавата, семейството и образователните институции.

Тези ценности формират как изглежда обществото, целта е да проведем ползотворен разговор, който да има ефектите върху всяка една отговорна институция, заяви министър Вълчев.

Красимир Попов от Синдиката на българските учители посочи, че възпитанието на децата в общочовешки ценности е задача на цялото общество.

"Ако образованието дава на човека ерудиция и знания, то възпитанието му дава интелигентност и активност", коментира Попов.

Много са въпросите, свързани с въвеждането на адекватен възпитателен модел в съвременното общество, смята той. Те обхващат и европейските ценности.

Попов изтъкна необходимостта от национално проучване на нагласите, както и консенсус от страна на родителите какви трябва да бъдат ценностите, които училището възпитава у децата.

Проф. Сийка Чавдарова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", засегна психологическите аспекти като мотивацията за учене и обучение в образователна среда. Тя подчерта ролята на семейството при формиране на ценностна система у децата.

"Ценностите се формират в процеса на обучение като отношение и нагласи, а методиката попада изцяло в компетенциите на учителите", отбеляза Чавдарова.

Възпитанието в позитивни междуличностни отношения и социализацията на личността биха послужили за превенция на детската агресия.

Чавдарова изброи ценности, които училищната общност трябва да възпита у подрастващите. Това са активна гражданска позиция, добросъвестност, уважение към училището като институция, възпитание в съпричастност, формиране на правно съзнание, както и екологично възпитание.

Според нея личността на учителя е основен възпитателен фактор като модел на личния пример. Учебното съдържание е основното средство за осъществяване на възпитателни взаимодействия. Ключова роля има и класният ръководител, който може да реализира съвкупност от възпитателни взаимодействия в часа на класа.

Чавдарова е на мнение, че педагогическият персонал и психолозите могат да подпомагат учениците.

Чрез извънкласни дейности децата могат да бъдат ангажирани по интереси в областта на културата, спорта, социалното подпомагане и екологията. Това би стимулирало процесите по изграждане на устойчиви граждански, патриотични и личностни ценности и би формирало у децата трудови навици, заключи тя.

На форума присъстваха представители на синдикатите, учители, университетски преподаватели и депутати.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини