Йовковци отбелязаха Световната седмица на предприемачеството

От 12 до 18 ноември в СУ „Йордан Йовков“  и в партньорство с  Джуниър Ачийвмънт за единадесета поредна година бе отбелязана Световната седмица по предприемачество. Всички паралелки, в които се изучава предприемачество проведоха открити уроци по различни теми и на различни места.

Четвърти а клас проведе открит урок на тема: Младите фермери и земеделци - участници в европейски проекти. Учениците попълниха тестове,рисуваха избрана от тях професия и посетиха офиса на „Европроекти“, с управител госпожа Сабиха Ахмед. Беседата беше много интересна, а накрая имаше почерпка, сертификати и много усмивки.

Другите четвърти класове посетиха центъра за кариерно ориентиране, а темата на урока бе: "Сладки О понички". Те се запознаха с технологичния процес за изработване на понички.С много желание и интерес малките предприемачи изработиха понички.

Третите класове проведоха уроците си с кариерния консултант Марияна Карева. Децата споделяха професиите на родителите си. Гледаха и коментираха презентация за подходящите за нашия градпрофесии, с градските зони и забележителностите. Разделиха се на екипи и решаваха загадки: кои професии са свързани с инструменти, кои с униформи, кои с научен труд , кои са в сферата на услугите. Накрая споделиха мечтите си какви искат да станат.Малките предприемачи получиха своите сертификати, а след това имаха вкусна изненада.

Тема на уроците в I a и г класове бе "Ани и панаира - пари,нужди и желания", а в 1 бклас - "Нашата ферма". На I а клас госпожа Димитрова разказа какво представляват банките, кредитите и различните видове карти, ав I гдецата,преподавателките Русева иТенева,  и родителите изработиха коледни изделия за училищния базар. В различните екиписе включи и директорката на СУ„Йордан Йовков”- госпожа Кюпрюджиева. В 1 б- отговаряха на въпроси, свързани с живота в едно стопанство, за разликата между диви и домашни животни и грижите за тях.

И учениците от втори "а" клас проведоха урок по предприемачество на тема :"Професии". Подготовката за урока продължи повече от две седмици с отговорното и мотивирано участие и на родителите, които подкрепиха децата си и на самия урок.Гости на урока  бяха: директорът на училището, г-жа Кюпрюджиева,г-жа М.Петкова -директор на ЦКО и г-жа Леман Мехмедали, която  много емоционално представи отборите и мотивираните им отговори за професиите в семейството. Единодушно стигнаха  до извода,че всички професии са значими за обществото.

Урок по Екологично предприемачество на тема: „Предприемачеството – предизвикателство за развитие на собствен бизнес“ проведоха учениците от VIII а клас. Гост на събитието беше госпожа Кичка Симеонова, служител в Регионален исторически музей – Кърджали. Творец  и новатор , тя сподели с учениците практични предприемачески техники и идеи за екологичен бизнес.

Клуб  Журналист

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини