Шест вероятни сценария за Брекзит сделката на Тереза Мей

Британският вестник "Гардиън" представя шест възможни сценария относно договореното от премиера на Великобритания Тереза Мей споразумение за Брекзит с Брюксел.

1. Парламентът блокира проектоспоразумението на Тереза Мей и политическата декларация

Мей е изправена пред невероятно трудна задача да получи одобрението на парламента, тъй като Лейбъристката партия, Шотландската национална партия, северноирландската Демократична юнионистка партия и 51 консерватори обявиха, че ще гласуват против проектоспоразумението.

Ако 27-те страни членки на ЕС одобрят договора на 25 ноември, правителството ще трябва да спечели одобрението на повечето депутати на решаващ вот в началото на декември. Ако Мей изгуби гласуването, тя ще има 21 дни да представи нов план. Ако спечели, тя ще остане на поста за момента.

2. Мей изтегля настоящия проект на споразумението с ЕС

Премиерът може да реши да не подлага договора на гласуване в парламента и да потърси предоговарянето му с ЕС. Това би разгневило някои тори и Брюксел, освен това ще се разглежда като унижение за правителството на Обединеното кралство. Може да отприщи борба за лидерството на страната.

3. Удължаване на Член 50

Мей може да поиска от Европейския съвет да удължи Член 50, за да получи повече време за сключване на споразумение, което може да премине през парламента. Засега Великобритания напуска Общността на 29 март 2019 г.

Подобна молба може и да не бъде одобрена. Някои европейски правителства са под натиск от популистки партии да се извади Великобритания от ЕС възможно най-скоро.

4. Консерватори организират вот на недоверие

Ако някои консерватори сметнат, че Мей вече не може да управлява страната, те могат да организират вот на недоверие.

Членове на Групата за европейски изследвания твърдят, че Греъм Брейди, председател на Комисия 1922, ще получи необходимите 48 писма тази седмица. Според правилата в Консервативната партия битката за лидерството може да започне, ако председателят на партията подаде оставка или ако 15% от торите (в момента 48 консерватори) изпратят писмо на председателя на Комисия 1922 за организиране на вот на недоверие. Ако Мей изгуби на подобно гласуване, партията ще трябва да избере нов лидер. Но ако спечели, тя ще получи подкрепа за прокарване на предложения през годината.

Подобно гласуване може да се проведе най-рано следващата седмица. Всички тори в парламента ще бъдат призовани да гласуват в полза или против Мей. Ако премиерът спечели, тя не може да бъде пипната най-малко 12 месеца. Ако загуби, ще започне битка за избиране на нов премиер.

5. Предсрочни парламентарни избори

Ако Мей не получи подкрепа за сделката за Брекзит, тя може да свика предсрочни избори. Тя ще поиска парламентарен вот за парламентарни избори. Най-малко 2/3 трябва да гласуват за предсрочен вот. След това министър-председателят ще обяви конкретна дата, вероятно в края на януари.

Според "Гардиън" това е малко вероятен вариант. Мей понесе загуба, когато насрочи избори през 2017 г., тъй като изгуби мнозинството на Консервативната партия в парламента.

Отделно парламентарни избори могат да бъдат свикани, ако с просто мнозинство депутатите гласуват, че нямат доверие на правителството. Седем консерватори или всички депутати от Демократичната юнионистка партия трябва да гласуват против правителството, за да изгуби гласуването. Мей може да остане на поста, докато договаря с депутатите ново правителство.

6. Втори референдум

Мей може да реши, че е невъзможно да постигне споразумение с ЕС, което да премине през парламента и да поиска втори референдум. Парламентът може да гласува за втори референдум. Не е ясно дали има достатъчно депутати, които да подкрепят подобен сценарий. Освен това Мей категорично изключва втори референдум.

Междувременно премиерът на Великобритания заяви в интервю за радио LBC, че не може да каже дали Демократичната юнионистка партия ще гласува за сделката с ЕС.

Тя също не изключи вероятността да даде на министрите в кабинета свобода да решат дали да подкрепят сделката в парламента, въпреки че тя подчерта важността на "колективната отговорност". Впоследствие източник от правителството обяви, че няма да има свободно гласуване.

В същото време източник обяви, че министърът на околната среда Майкъл Гоув няма да подаде оставка. По-рано се разпространяваше информация, че може да стане министър за Брекзит, ако Мей му позволи да предоговори споразумението с ЕС.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини