Експерти предлагат да се смени модела на пазара на горивата

Енергийни експерти проф. Атанас Тасев и Васко Начев коментираха пред БНТ нуждата от нов модел за пазара на горива у нас на фона на протести срещу високите цени на горивата и проверки на КЗК в шестте най-големи бензиностанции.
 
Резултатите от проверките на КЗК няма да са по-различни от друг път. Нужна е да се предприема една законодателна инициатива, с която да бъде сменен модела по който работи пазара на горива у нас, защото дори да се намали акциза, най-много след шест месеца цените отново ще достигнат тези нива. Пазарният механизъм за търсене и предлагане работи безотказно. В този смисъл, това е мястото, към което правителството трябва да насочи усилията си", обясни енергийният експерт Васко Начев."Ако погледнем възможностите на държавата - на този етап те са твърде малко, още повече че вече бяха наложени мерки за регулиране цените на горивата. Нищо няма да се промени с промени по касовата бележка, това не е необходимо. Трябва основните производители и дистрибутори да разработят нова методика и да проведат разяснителна кампания за горивата", коментира проф. Атанас Тасев и допълва че, намеса в пазарната логика може да е контрапродуктивна.
 
Цените на горивата са винаги малко под фокуса на общественото недоволство, а в последните два дни цената на най-масовия бензин А95 пада с 20 стотинки. По отношение на таксите в България, акцизът и ДДС са сред най-ниските, а се доближаваме до цените в Европа, допълва Васко Начев. "Официално "Лукойл" притежава 40% от бензина в данъчните складове, но с подставени лица, нещата стигат до 85-90%. На практика, всички големи играчи купуват от "Лукойл". Внася се единствено високия клас А100, така че има нещо изкривено", обяснява Начев.
 
При падане на цената на нефта, цените при крайните потребители не падат толкова бързо, защото се работи на фючърс, тоест нефтът вече е купен, стои в танкерите и не може да бъде продаден на по-ниски цени. Когато се вдига петрола, рязко скача цената на дериватите, защото всеки търси максимална печалба, коментира проф. Тасев.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хм
    хм
    7 0
    12:48, 15 ное 2018

    Проблема започва с горивата, обаче не свършва с тях.Проблем имат инвалидите, пенсионерите, младите семейства и всички останали хора с 400лв. заплата на месец.Правителството гледа да овладее всички медии и отвсякъде да ни повтарят колко сме добре.Обаче телевизора не може да напълни хладилника ми.Трябва да стане ясно един път завинаги в тази държава че трябва да се търсят начини да се повишат заплатите на работещите.Държавният сектор трябва да догонва частния, а не обратното.Вдигането на заплатите в държавния сектор се отразява негативно на частния сектор.Правилните мерки са да се подгонят ВСИЧКИ участници в сивия сектор.Винаги при всички промени се наказват фирмите които са в светлата зона на пазара.Никой не закача сивия сектор.Всички проблеми идват от сивия сектор.Обърнете внимание на игрите с ДДС.Вижте фиктивните износи.Обърнете внимание на формирането на цените на горивата, но не само.Това ще стане ако има справедливост в правосъдието и управляващите да имат дупе да пипат тези, които трябва да пипнат.Не уморявайте всички останали участници на пазара, натиснете точно когото трябва.Ето в това обвиняват Герб, че защитава своите, а всички останали ги дава на вълците.А в Герб стават много далавери.Огледайте се, не се излагайте пред народа, оправете си собствената къщичка.Не оставяйте Делян Пеевски да печели всички търгове за пътища.И другите искат да се хранят.Обяснете първо на хората в Герб, че моралът е задължителен ако искате да седите още на власт.Хората питат къде ви е морала.

Случаен виц

Последни новини