Норвегия обвини Русия в смущаване на GPS по време на учениятата на НАТО

Норвежкото министерство на отбраната обвини руските военни в заглушаване на системата GPS по време на учениятата на НАТО Trident Juncture.

"Осведомени сме, че смущенията в периода между 16 октомври и 7 ноември са генерирани от руските войски на Колския полуостров в Арктика", заяви в норвежкото военно ведомство. Утичнява се, че това не е довело до инциденти.

 На 12 ноември финландският премиер Сипиля заяви, че функционирането на GPS е било нарушено специално, и предположи, че Русия може да има отношение. GPS е лесно да бъде изкаран от строя, напълно е възможно зад това да стои Русия. (...) Това е послание към всички страни учатнички във военните учения, каза Сипиля.

След това прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков се оплака от тенденцията "да се обвинява Русия във всички смъртни и други грехове".

Стратегическиете учения на НАТО Trident Juncture 2018  се проведоха от 25 октомври до 7 ноември в Норвегия. В тях участваха 50 хил военни, 250 самолета, 65 кораба и 10 хил. единици бойна техника от 31 страни - държавите, които влизат в Алианса и техните партньори Швеция и Финландия.Това е най-мащабното учение на северния фланг на НАТО от края на Студената война.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини