Кметовете защитават данъка на автомобилите пред президента

Управителният съвет на Националното сдружение на общините - НСОРБ поиска среща с президента Радев, за да представи мотивите за необходимите промените в данъка за автомобилите. Това стана ясно по време на заседание на УС на Сдружението.

По думите на председателя му и кмет на община Велико Търново Даниел Панов тази тема е силно манипулирана. Той поясни, че още през 2015 г. Общото събрание на НСОРБ гласува концепция на изцяло нов Закона за местни данъци и такси. С добрата комуникация с правителството в последните години успяхме да променим някои неща в закона, като едно от тях беше за данъка на автомобилите, каза Панов. Той допълни, че това е една от мерките, които ЕС прилага най-вече за чистотата на въздуха. 

Председателят на УС на НСОРБ съобщи, че лек автомобил Фолксваген Голф 2, произведен 1993 г. до сега е плащал годишен данък от 25,90 лв. С промените за този автомобил ще се дължи 39,20 лв, което е с 13,30 лв. повече или 1,11 лв. месечно.

За сравнение за Порше Кайен 2003 г., 250 киловата до сега е плащано 30 лв. (регистриран като товарен автомобил, тип "баничарка"). Сега ще плаща 420 лв. или 390 лв. повече, защото некоректно е регистрирано и така е заобиколен закона. Коректните собственици на такива Поршета, които са ги регистрирали като пътни превозни средства ще имат намаление в данъка - защото до сега са плащали по 525 лв., сега ще плащат 420 лв. (Евро 4), обяснява Панов.

За да се стигне до тези промени, в НСОРБ са търсили становища от всички български общини. Промените са одобрени, като те са най-вече в екологичния компонент на данъка и остарялата база на превозните средства.

Във връзка с наложеното президентско вето, Димитър Николов, кмет на община Бургас и член на УС на НСОРБ прави предложение становищата на сдружението, касаещи законови промени, предварително да бъдат изпращани на Президента, за да има ползотворна комуникация между институциите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини