Президентът наложи вето върху закона за данъка върху старите коли

Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, който беше приет преди седмица.

Държавният глава обясни, че не е съгласен с разпоредбите относно данъка върху моторните превозни средства, чиято уредба няма да стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови, нито ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект. „Състоянието на превозните средства в една държава е проекция на стандарта на живот и показател за съществуващите социални разслоения в нея. Приетите правила ще стоварят данъчната тежест върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. Не се отчита нито колко често се ползват превозните средства, нито наличието на катализатори, нито вида на горивото. Няма и гаранции, че събраните средства от този данък ще се изразходват за екологични цели.“, написа Президентът във Фейсбук профила си.

Той изразява и несъгласието си с отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци, което, по думите му, е направено без никакви мотиви. „Не е справедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат. Това е особено неприемливо, когато се удължава прилагането на конституционно нетърпима уредба - таксата за битови отпадъци да продължава да е според данъчната оценка на имота, а не според количеството отпадъци.“

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Еж
    ежко
    1 -8
    17:07, 13 ное 2018
    Бащата на президента кара много стар мерцедес и на... Виж коментара
  • 2
    Единственият, който дава отпор на мафията в България !
Последни новини