ФСБ видя в OneWeb заплаха за националната сигурност

ФСБ - руската федерална служба за сигурност заяви, че нищо не гарантира, че проектът OneWeb не е застрашава националната сигурност. Руският "Ъ" пише, че ако OneWeb бъде призната за заплаха за националната сигурност, това ще донесе на страната огромни загуби. С участието си в британския проект "Роскосмос" разчиташе да получи достъп до технологиите за съдаване на малки спътници, но сега рискува да загуби най-големия си чуждестранен клиент през последните десетилетия. 

Представител на службата заяви на 24 октомври, че липсват гаранции, "че системата за спътникова връзка няма разузнавателен характер и не може да нанесе вреда на интересите на личността и на обществото в РФ". Той добави, че единственият начин да се "противостои на заплахите, възникващи от разгръщането на чуждестранни системи за спътникова интернет връзка, е ограничаването на тяхното използване на територията на РФ" (цитат Reuters). В "Роскосмос" и от службата на вицепремиера Юри Борисов, който курира космическата промишленост са отказали да коментарат, от ФСБ медията също не е успяла да получи какъвто и да е коментар.

Проектът OneWeb е на бившия мениджър на Google Грег Уайлър. Той включва изграждането на мрежа в орбита от 882 малки сателити - с тегло около 150 кг и цена около 500 хил. долара единия. Мрежата ще осъществява високоскоростен интернет до 10 терабита в секунда и комуникационни услуги по целия свят. Проектът привлече на 1,7 милиарда долара инвестиции от Airbus Group, Bharti, Coca-Cola, Hughes, Virgin Group, Qualcomm и SoftBank.

През 2017 год. с 60% участие на OneWeb Holding Limited е създадено съвместно предприятие в Русия. Останалите 40% са на компанията "Гонец", която според плановете ще продава услугите на OneWeb на територията на Русия. 

До 2021 година "Роскосмос" ще изстреля спътниците с ракети от фамилията "Союз" от космодрумите Байконур (Казахстан), Восточный (Русия) и Куру (Френска Гвиана). Според договора с OneWeb изстрелванията са 21 с обща стойност над 1 милиард долара. Това е най-голямата комерсиална поръчка на руски изстрелвания. Първата от тези ракети ще излети от Куру с десет сателита на 15 февруари 2019 год. Ако ФСБ каже... Окончателното решение за OneWeb в Русия по данни на "Ъ" може да бъде взето до края на годината.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини