АПИ: Идва застудяване, шофьорите да сменят гумите. Преглед на печата

"Сега":

Въздухът в София е опасно мръсен

Прогнозната система, която трябва да предупреждава за предстоящо замърсяване на въздуха в София отново се провали, а точно на нея се разчита да покаже кога да се въведат записаните в програмата на общината мерки. Сутринта прогнозата за 12 и 13 ноември беше "ниски нива" за всички станции, които измерват вредните вещества във въздуха на града. Вместо това гражданската система от датчици показва многократно превишение на допустимите норми.

Действията на общината за това, което дишат в момента софиянци, се изчерпват с трите дежурни мерки, от които за всички е очевидно, че ефект няма - призив към гражданите да не ползват колите си, призив да не палят печки на твърдо гориво и обещание да се оросява, когато "атмосферните условия позволяват".

Позиция.

"Дума":

Радев предупреди властта да спре с цинизма и арогантността

Президентът Румен Радев предупреди, че протестите срещу управляващите ще продължат, ако те продължават с арогантните и циничните си изявления. "Властта губи сензорите си и усещането за проблемите на хората. Ако няма чуваемост, ако няма съответните мерки, ако продължават арогантните и цинични изявления и неразбирането на проблемите, закономерно е тези протести да продължат", отговори той на въпрос за многобройните граждански протести от последните дни. Припомняме, че хиляди хора от над 30 града излязоха на шествия или блокираха пътища в цялата страна. Поводите за недоволство бяха много - високите цени на горивата, увеличението на данъка за старите коли и застраховката "Гражданска отговорност", отношението към майките на деца с увреждания и др.

Държавният глава подчерта, че протестите са демократично право и възвръщат както надеждата, така и достойнството на българите като граждани. "Властта всъщност наказва гражданите за бедността, която тя не успява да пребори. Не само това - гласът на гражданите, техните болки и тревоги не се чуват, те някак не достигат до управляващите", критичен бе той.

Прогноза.

"Монитор":

АПИ: Идва застудяване, шофьорите да сменят гумите

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов от утре - 13 ноември, се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. АПИ призовава шофьорите, ако досега не са сменили летните гуми на автомобилите си със зимни да го направят, тъй като в края на седмицата се очаква застудяване и по високопланинските райони е възможно дъждове да преминат в сняг. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове са осигурени необходимите количества сол, пясък, луга и химическти вещества.

Протести.

"24 часа":

И синдикатите в МВР застават зад протестите срещу високите цени на горивата

Синдикалната федерация на служителите във вътрешното министерство изрази подкрепа към недоволството на гражданите срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот у нас. Това стана в декларация, изпратена до организаторите на протестите и се разпространява в социалните мрежи, съобщи БНТ.

В декларацията служителите на МВР обявяват своята пълна подкрепа към протестите от последните дни за подобряване на живота на българите, но специално се подчертава, че това се отнася само за законните действия.

Запор.

"24 часа":

Съдът запорира къщата в "Бояна" и сметки на Миню Стайков

Апелативният спецсъд наложи запори и възбрани на над 15 имота, сметки и дружествени дялове на бизнесмена Миню Стайков.

Искането за налагане на мерките е на спецпрокуратурата. С тях се гарантира предвидената в закона конфискация за престъпленията, за които Стайков е обвинен - ръководене на престъпна група за продажба на цигари без акцизен бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

Състав на спецсъда първоначално е отказал запори, но след протест на прокурор Ангел Кънев апелативните съдии са преценили друго.

Лозан Панов.

"Монитор":

Лозан Панов се крие от проверка за корупция

Скандалният председател на Върховния касационен съд Лозан Панов се крие от проверка за корупция. Това стана ясно, след като съпругът на Черния лебед (както аверите му от АРГО-гейт наричат половинката му Бети Панова - б.а.), публикува на сайта на съда жално съобщение, с което заявява, че няма да се яви на разпит пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Като причина за пореден път да избегне проверка на имането му пък Панов посочва това, че според него не бил коректно призован от комисията. От КПКОНПИ пък посочиха, че шефът на ВКС се опитва да използва поста си, за да се постави над закона.

Мигранти.

"Сега":

България отряза ООН за мигрантите

България няма да подпише пакта за миграция на ООН, изненадващо обяви лидерът на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов след заседание на коалиционния съвет в Министерския съвет. То беше свикано заради протестите през уикенда в цялата страна, в които не миграцията е водещата тема. Явно обаче позицията на патриотите, както и възгледите на опозиционната БСП по тази тема са надделели.

Управляващите отстъпиха още в първия работен ден, след като в петък лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че иска дебат по темата и премиерът Бойко Борисов "да обясни кога и кой реши да присъедини България към пакта на ООН за миграцията, който не защитава националния ни интерес". Според нея става дума за документ, който стимулира по-голяма миграция и класифицира същата като "добро и неизбежно явление". Това принуди външния министър Екатерина Захариева да обяви, че не е вземано решение по пакта.

Според евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, който също присъства на съвета, "този документ би бил застрашаващ за националния ни интерес и днешното решение е изключително добро за България".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пр
    Преминаващ
    2 0
    08:50, 13 ное 2018
    АПИ да каже какви гуми да сложим на автомобилите си когато се движим по пътя Димитровград-Стара Загора? Може би от луноход!?
Последни новини