Солидни бонуси в Агенцията по вписванията, точно когато Търговският регистър се срина

В Агенцията по вписванията са си раздали солидни бонуси, точно когато Търговският регистър се срина за 18 дни и това сериозно навреди на бизнеса.

Благодатният за едни, кошмарен - за други месец е октомври. Тогава чиновниците си разпределили 700 хил. лева отгоре за постигнати през юли резултати, пише в. "Сега", позовавайки се на свои източници. Пресслужбата потвърждава информацията, без да уточнява кой колко е взел.

Финансовият министър Владислав Горанов е против служителите на Търговски регистър да получат бонус за време, в което е имало технически проблеми. В кулоарите на Народното събрание той все пак призова да не се дамгосват експертите и служителите от Агенцията по вписванията.

Финансист номер едно не знае какво са си платили като бонус служителите.

На мнение съм, че служителите, които добросъвестно са изпълнявали дейностите си в Агенцията и които не носят пряка отговорност и вина за техническия проблем, възникнал в Агенцията, биха могли да получат допълнително възнаграждение, предположи Горанов.

Хронологията

Търговският регистър се срина във вторник, 10 август 2018 г. Агенцията по вписванията обявиха, че причините са технически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това не се случи.

На 16 август бившият вече директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова заяви че няма засега намерение да подава оставка, а като определение за кризата каза: "Случват се такива неща."

Ден по-късно премиерът бе на среща с министъра н правосъдието Цецка Цачева, като след това той изказа недоволството си от ръководството на Агенцията по вписванията заради продължаващия срив.

Борисов обаче заяви, че смяна на ръководството и уволнения няма да има, докато кризата не се овладее.

Вицепремиерът Томислав Дончев настоя, че виновни за кризата има, като това включва и вина по неизпълнение на задължения и отговорности.

След това министерски съвет днес взе решение да се създаде мегахранилище за електронни данни.

Една от фирмите поддържащи Търговския регистър Лирекс заяви, че се работи денонощно по възстановяването на пълното функциониране на системата.

Заради задълбочилия се проблем от БСП поискаха оставките на правосъдния министър Цецка Цачева и на изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.

Паралелно с това шефката на агенцията заяви, че не мисли да си подава оставката.

Малко след това, на 17 август Даскалова хвърли оставка. 

На 20 август БСП внесоха 61 подписа в парламента за извънредно заседание, като една от точките за обсъждане беше срива на Търговския регистър.

На 27 август всички функционалности на регистъра бяха възстановени напълно.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Xp
    XP
    5 0
    16:18, 9 ное 2018
    Нагла гербаджийска пасмина.
Последни новини