Главният прокурор поиска имунитета на Елена Йончева и още 5-има депутати

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Народното събрание искане за сваляне на имунитета на шестима народни представители – Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП, Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от “Воля” и на Борис Кърчев от ГЕРБ. Това съобщават от държавното обвинение. Исканията за снемане на имунитета са за започване на наказателно производство срещу народните избраници.

Елена Йончева е на мушката на прокуратурата за изпиране на пари в особено големи размери. Въз основа на постъпил сигнал от народни представители и след извършена проверка, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за такова престъпление – за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от „КТБ“ АД /в несъстоятелност/ и са прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид“ действителните права върху парични средства на „КТБ“ АД /в несъстоятелност/ в особено големи размери, за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление по чл. 203 НК и случаят е особено тежък. В хода на разследването е установено, че на 17.04.2012 г., на основание чл. 113 от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид“ /дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови/ юридическо лице с правно организационна форма – дружество с ограничена отговорност и с наименование „Офроуд“ ООД. На 20.04.2012 г., представляващите „Далий Трейдинг Лимитид“ също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с „Авторска телевизия“ ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното „Офроуд“ ООД – 10 000 лева, разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лева. Всеки от учредителите /„Авторска телевизия“ ЕООД и „Далий Трейдинг Лимитид“/, при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла /по 50 %/, с обща номинална стойност в размер на по 5000 лева. Вноските в капитала са разпределени, както следва:

- съдружникът „Авторска телевизия“ ЕООД, срещу записаните 50 дружествени дяла, се задължава да извърши парична вноска в размер на 5000 лева.;

- съдружникът „Далий Трейдинг Лимитид“, срещу записаните 50 дружествени дяла се задължава да извърши парична вноска в размер на 315 000 лева, от които 310 000 лева /разликата между общата сума на паричната вноска и общата номинална стойност на записаните дружествени дялове/ да бъдат отнесени във фонд „Резервен“ на „Офроуд“ ООД. „Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило след учредяване на „Офроуд“ ООД в Търговския регистър на Република България да направи и допълнителна парична вноска в „Офроуд“ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %.

Учредителното събрание е проведено на 23.04.2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество „Офроуд“ ООД е избрана Елена Николова Йончева. В това си качество, тя е сключила с „КТБ“ АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“ ООД. На 20.06.2012 г. и 22.06.2012 г. по разплащателната сметка на „Офроуд“ ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от „Далий Трейдинг Лимитид“. Предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство.

Наказателното производство срещу Георги Михайлов е заради ощетяването на Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания  - София с над 24 млн. лв.

Тримата от “Воля” - Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов пък ще бъдат обвинени в изнудване, а Борис Кърчев от ГЕРБ – за укриване на данъци в особено големи размери – 320 000 лв, пише още в съобщението на прокуратурата.

Исканията на главния прокурор касаят разрешение за възбуждане на наказателно производство срещу всеки от народните представители и извършване на действия по разследването, засягащи правата им, както и привличане като обвиняем, при наличие на предпоставките за това, съобразно НПК. Съобразно чл. 31  ал. 3 от Конституцията,  обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Допълнение: По-късно днес депутатите от БСП Елена Йончева и Георги Михайлов обявиха в кулоарите на парламента, че доброволно се отказват от имунитета си. Те заподозряха политическа атака от страна на ГЕРБ срещу тях. Депутатът от Воля Веселин Марешки обаче не бе склонен да се откаже от имунитета си. Той посочи, че веднъж вече го е правил, а сега се иска ново снемане, тъй като е било променено обвинението срещу него и съпартийците му.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Ор
    Орнитолог
    17 -17
    12:38, 8 ное 2018
    Хитрата сврака с двата крака.
    • 🇧🇬
      🇧🇬
      11 -6
      16:48, 8 ное 2018
      Кога комунягите не са крали - като почнеш от мандрите и свършиш с банките......Безброй пъти ще го повтарям - Червените гомнари са като хлебарките - нагли, лакоми и дрисливи. Каквото не могат да оплюскат, гледат да го одрискат, та и другите да не могат да го ядат.....Паразити и мърши.
  • 2
    Бе
    Без поуки
    18 -12
    13:10, 8 ное 2018
    Точно както преди ВСВ, репресиите започват от най-дейните опозиционери. Историята ще се повтори в пълен обем, само войната ще е по-смъртоносна и отмъщението по-жестоко.
  • 3
    То
    тодорова
    16 -15
    13:35, 8 ное 2018
    Хасково нет, ще ми изтриете ли отново коментара ако пиша,че най-после Илена Гъ.зончева ще си получи това което заслужава.Следващата трябва да бъде нейната приятелка и местна "звезда"Лай.на Офчева. Когато се дават мнения и се правят особено морални определения не е лошо първо да си видиш нас.рания г....
  • 4
    Ми
    митю клявката
    17 -14
    13:41, 8 ное 2018
    АйдеииЍЍЍ!!!
    Герберските фашисти се активираха!!!
    Та боко и цацата са за съд,ва КАУНЬЬЬЬЕИИЍ!
  • 5
    Ти
    Тибурон Мендес
    16 -16
    13:51, 8 ное 2018
    Правилно г-н Цацаров подхваща русата "истина", тя само на думи е силна, ако чакате съдействие от нея, в качеството и на народен представител просто сте се объркали, сега да си сърба попарата.
  • 6
    Пе
    Петров
    10 -9
    16:05, 8 ное 2018
    Въх, ко шъ правим сега в Хасково без народен представител.Ленчето загази.Чок проблем.Що и трябваше да се заяжда с големите риби като тя цялата е оакана от главата до краката.
  • 7
    🇧🇬
    🇧🇬
    6 -4
    18:57, 8 ное 2018
    Елена Йончева е била управител на новосформираното дружество,,Офроуд"и само тя е могла да разполага със сумите..... Сумата от 320 000 е постъпила по сметката на "Офроуд" в банка КТБ... Как са изразходвани парите, с които е имала възможност да оперира само Елена Йончева, разследването не може да установи, докато не бъде снет имунитета на народния представител....А парите идват от влоговете на гражданите, много от които не можаха да си върнат средствата.....По-ясно е от бял ден,че тук има кражба в особено големи размери,за което Елена Йончева трябва да търка наровете в Сливенския затвор до дълбока старост.
  • 8
    Ми
    митю клявката
    4 -5
    19:53, 8 ное 2018
    Горния анонимен коментар явно е от бръдчед/ка на ла*ното деляна добревата!!!
    • 🇧🇬
      🇧🇬
      5 -2
      20:04, 8 ное 2018
      Какви сте жалки отрепкаджии това крадците на ДДС и трафиканти на цигари и вся остальная крадлива сволоч....!Като нож в гърлото ви са "Боко" и ГЕРБ!.......Що ли?Май щото се раздвижи много пейзажът при това управление и нещо гастрольорите с ДДС и цигарки бидоха изловени и удушени?!Затуй виете като гладни,мършави псета!И все "Боко" ви пред очите за щяло и нещяло!Видя се,че падането на Бойко от власт е трудно постижима мечта на комсомолката,вуйна от Крушовица ,затуй и явно инструкциите към изметта по форумите е да се повтаря името на министър председателя като мантра,та белким се пооткрехне по някакъв чудодеен начин портата към властта и за червените нещастници!
Последни новини