Демократите си върнаха властта над долната камара на Конгреса

Както предвидиха прогнозите, републиканците си осигуриха властта над Сената, а демократите - над долната камара на Конгреса. Сега въпросът е колко голям ще бъде превесът на всяка партия и какво ще направи опозицията на Тръмп с придобитите правомощия.

09:59

Следват президентските избори

Президентските избори през 2020 г. може да изглеждат твърде далеч за прогнози, но проучване на "Ройтерс"/"Ипсос" в деня на междинните избори в САЩ показва, че лидер по подкрепа да получи номинацията на Демократическата партия е Джо Байдън. За бившия вицепрезидент биха гласували 29%, следван с 22% от левия сенатор Бърни Сандърс, който се състезаваше през 2016 г. като независим и в последния момент подкрепи Хилъри Клинтън. Останалите имена са сенаторите Кори Букър (Ню Джърси), Елизабет Уорън (Масачузетс) и Камала Харис (Калифорния). Преди да е похарчен и един долар за кандидатпрезидентска кампания проучването на "Ройтерс"/"Ипсос" показва, че демократ би победил президента Доналд Тръмп с резултат 51 срещу 39 процента.

При републиканците 65% от участвалите в междинните избори във вторник биха номинирали отново Тръмп, 11% са за вицепрезидента Майк Пенс, а 12% нямат фаворит.
 
09:57
Демократите спечелиха от републиканците губернаторските постове в поне пет щата, но не успяха да постигнат така желаните победи във Флорида и Охайо.

Тазгодишните избори са особено важни, тъй като щатските власти ще имат решават глас в процеса за преначертаване на избиратлеите райони преди вота през 2020 г. Този инструмент обикновено се използва от управляващите, за да очертаят районите така, че да си гарантират победа там, където вече са спечелили, и да намалят подкрепата за опозицията другаде.

Флорида и Охайо бяха важен тест дали либерални кандидати могат да победят в южни щати, където досега центристите се проваляха. Демократите обаче спечелиха в Мичиган и Канзас, които гласуваха за Тръмп през 2016 г., така че това вдъхва надежди на партията за задаващите се президентски избори. Те победиха и в Илинойс, Мейн и Ню Мексико, където преди това губернатори бяха републиканци.

Резултатът в Джорджия още е неясен, но републиканецът Брайън Кемп води с около 7 процентни пункта пред демократката Стейси Ейбръмс.
Стейси Еймбръмс още не се е признала за победена.
09:27
Джаки Роузън печели Невада и за пръв път в тези избори демократите отвоюват от републиканците сенаторското място, обяви Си Ен Ен.

09:07

Два щата отхвърлят идеите за "климатични" закони и това дава основание на противниците на такива инициативи да твърдят, че те са политически непригодни. Във Вашингтон прогнозите сочат, че избирателите не са одобрили първия в САЩ "въглероден данък" за компаниите, който щеше да събира в щатски бюджет допълнителни около 1 млрд. долара. В Аризона категорично е отхвълено предложение да бъдат задължени енергийните компании да произвеждат до 2030 г. половината от енергията си от възобновяеми източници.

08:56

Какво означава този резултат за Европа

Загубата на републиканците вероятно ще направи Тръмп и по-ограничен, и по-разгневен и дори неуравновесен. Като много свои предшественици той вероятно ще гледа на външните военни авантюри като на политически възможности.

Проучвания показват, че разделеното управление в САЩ, особено когато Камарата на представителите, но не и Сенатът, е в ръцете на опозицията, се свързва със засилена вероятност президентът да използва сила в чужбина. Това обикновено значи не голяма война, а по-скоро малка дискретна интервенция с шанс за бърза победа. Политически успешната инвазия на Роналд Рейгън в Гренада през 1983 г. дава пример за този тип операции.

08:47

Трети пореден президент губи контрол над част от Конгреса още по средата на първия си мандат. Демократите на Бил Клинтън изгубиха през 1994 г. и двете камари, републиканците на Джордж Уокър Буш повториха същото през 2006 г., а демократите на Барак Обама първо изгубиха Камарата на представителите през 2010 г. и Сената през 2014 г.

08:46

Какво следва от победата на демократите в долната камара

Какво означава контролът на демократите над долната камара? Разследващите комисии ще се активизират, вероятно ще се увеличи натискът Тръмп да разкрие колко и какви данъци е плащал през годините. Конгресът ще има думата и във външната политика - доминирана от демократите Камара на представителите би съхранила статуквото в отношенията с Китай и Иран, но може да втвърди политиката към Русия, Саудитска Арабия и Северна Корея.

Демократите призовават в новия Конгрес двете партии да работят заедно за интересите на САЩ, но най-вероятно предстоят две години на "партизанска война". Сега Тръмп трябва да избира между успокояване на тона или ескалиране на конфронтацията, но по-вероятно е да избере второто. Той се чувства чудесно в политическа битка, а и ще трябва да се отбранява срещу очаквания натиск от демократите.

08:35

Избирателната активност този път е необичайно висока и това е помогнало както за победата в градовете и предградията на конгресмени демократи (мнозина от тях жени и състезаващи се за пръв път), така и на нови сенатори републиканци, предимно от провинциални райони, където партията им по принцип е силна. В южните щати чернокожите избиратели все още не са достатъчно мобизилирани, за да осигурят на демократите изборни победи, показват още предварителните резултати.

07:53

Рекорден брой жени влизат в Конгреса

Рекордните 84 от всички 435 места в Камарата на представителите ще бъдат заети от жени, показват данните на АП. Над 230 жени – повечето от тях кандидатирали се за пръв път – участваха в изборите.
 
07:42

"Да" на марихуаната за медицинска употреба

Американците хранят смесени чувства по отношение на легализирането на марихуаната за лична употреба – Мичиган го одобри, но Северна Дакота вероятно няма. Така Мичиган ще стане десетият щат, позволил развлекателната употреба на тревата, след като Колорадо повлече крак през 2012 г.

Конституционна поправка в Мисури, която ще разреши употребата с медицински цели, събира 61% подкрепа, показват първите данни, засега в полза на промените изглежда и гласуването в Юта. Консумацията на марихуана по лекарско предписание е разрешена в 20 щата.
 
07:21

Републиканците увеличават преимуществото си в Сената

Републиканците ще увеличат превеса си в Сената с 4 места от Индиана, Северна Дакота, Мисури и Флорида, показват прогнозите на DDHQ, цитирани от агенция "Ройтерс". Това ще им даде много повече сигурност, тъй като те вече няма да зависят от пълното единодушие на сенаторите, както бе досега.

Демократите вероятно ще увеличат представителите си в долната камара с 26 места – с три повече, отколкото са им необходими за мнозинство.
07:05
Тръмп запазва обаянието си в Мисури, където главният прокурор Джош Хоули победи демократичния сенатор Клеър Макаскил в борбата за Сената. Президентът спечели щата с близо 19 процентни пункта през 2016 г., там бе и последната му проява преди сегашните избори. Опозицията на Макаскил срещу номинацията на Брет Кавано за Върховния съд също ѝ изигра лоша шега.

Скандалът с обвиненията в сексуално насилие срещу Кавано през лятото в крайна сметка се оказа от полза за републиканците; въпреки публичните изказвания на пострадалата и изслушването в Конгреса, номинацията на Тръмп стана последният консервативен съдия в най-висшата институция, а базата на републиканците се разпали от атаките срещу него.
06:58

Републиканската партия отново е партията на възрастните бели мъже

Първите екзитполове, цитирани от FiveThirtyEight, очертават картина, в която единствената демографска група твърдо на страната на републиканците са белите американци на възраст над 45 години. Партията на Тръмп има осезаем превес и сред мъжете като цяло. Но всички останали – латиноамериканци и афроамериканци на всякакви възрасти, по-младите бели подкрепят демократите. Най-ниският процент за лявата партия е при латиноамериканците на възраст 45 – 64 години и той е 63%. При афроамериканците на всички възрасти подкрепата за демократите е над 87%.
 
06:43

Какво означава разделеният Конгрес за световната търговия

"Две неща няма да се променят - данъчните реформи от 2016 г. Демократите няма да имат възможност да отменят тези мерки. И, второ, търговската политика, защото президентът има голяма власт в това отношение и може да действа без подкрепата на Конгреса", коментира за "Ройтерс" Стив Фридман от БНП Париба в Ню Йорк. "Ако националният дневен ред е блокиран заради разделението, Тръмп би могъл да стане дори по-агресивен в търговията, защото там той няма задръжки и темата резонира у привържениците му."
06:38

Балотаж в Мисисипи

Нито един кандидат на специалните избори в Мисисипи не получи над 50% от вота, така че републиканката Синди Хайд-Смит и демократът Майк Еспи ще се състезават отново на 27 ноември. Повторно преброяване на бюлетините е възможно да има и във Флорида.

06:32

Тръмп няма да говори

Президентът Тръмп явно няма да говори на живо пред репортери тази вечер, коментират отразяващи Белия дом. Преди малко той написа в "Туитър": "Огромен успех тази вечер. Благодаря на всички!"

По първите резултати изглежда, че междинните избори наистина бяха успех за президента: подкрепените от него кандидати на много места постигнаха успех, потвърждавайки теорията, че сега републиканската партия е зависима от него.
06:17
Резултатите вече очертават разделение по линията на образованието и между градовете и селските райони, коментират експертите на FiveThirtyEight. Демократите се справят добре в предградията, където живеят по-високо образовани американци; републиканците увеличават подкрепата си сред белите без университетски дипломи.
06:14

Републиканец ще бъде губернатор на Флорида

Рон ДеСантис ще бъде следващият губернатор на Флорида - голям удар за демократите, които се надява Андрю Гилъм да надделее в светлината на расистката реторика на ДеСантис и голямата подкрепа на Тръмп за него.
 
06:03
28-годишната лява Александрия Окасио-Кортес е най-младата жена, влязла в Конгреса, след като изненадващо спечели номинацията на демократите и лесно победи опонента си Антъни Папас в 14-ти окръг в Ню Йорк. Преди нея най-младата представителка бе републиканката Елиз Стефаник, която през 2014 г. влезе в Конгреса на 30 години. Най-младият конгресмен в историята е бил Уилям Чарлс Коул Клейборн - през 1797 г.

Шарис Дейвидс пък ще бъде първата жена от индиански произход и лесбийка в Конгреса, след като победи в Канзас. Тя дели това постижение с Деб Халанд, която също е от индиански произход.

 
06:00

Демократите печелят долната камара, обяви Ей Би Си

Демократите печелят долната камара, обяви Ей Би Си. Фаворит на председателското място там е калифорнийката Нанси Пелоси, чието име вече се спряга и като кандидат за президент през 2020 г.
05:53

Синя вълна може да залее Камарата

Си Ен Ен предвижда демократите да спечелят 35 до 45 места в долната камара на Конгреса в сравнение със сегашния си брой; те се нуждаят само от 23 за мнозинство. Макар с републикански Сенат те да нямат големи възможности да пречат реално на законодателните инициативи на Тръмп, конгресмените все пак ще могат да ги забавят, оспорват и да обсъждат много по-сериозно простъпките на президента.
05:45

Превесът на републиканците в Сената расте

С победите на Тед Круз в Тексас, Марша Блекбърн в Тенеси и Кевин Крамър в Северна Дакота републиканците увеличават предимството си в Сената - досега те имаха 51 гласа за 49 на демократите и на няколко пъти влиятелни "червени" сенатори гласуваха против собствената си партия по важни въпроси, като например здравната реформа. Демократичните сенатори в Уисконсин, Западна Вирджиния, Пенсилвания и Охайо запазиха местата си, но партията се провали в Индиана и Северна Дакота. Очакват се данните от Невада и Аризона.

05:30

Сенатът е в ръцете на републиканците, обяви Си Ен Ен

Сенатът е в ръцете на Републиканската партия, обяви Си Ен Ен минути след като Тед Круз в Тексас победи демократа Бето О'Рурк. Надеждите на демократите да прекъснат 24-годишната власт на опонентите си в южния щат не се оправдаха.

Засега прогнозата на телевизията за стоместния Сенат е 50 места за републиканците и 38 за демократите; останалите резултати още се очакват.
 
05:26

Четири телевизии обявиха Тед Круз за сенатор на Тексас

05:22

За пръв път мюсюлманки влизат в Конгреса

Очаквано Рашита Тлаиб от Мичиган и Илхан Омар от Минесота ще станат първите две мюсюлманки, избрани в Конгреса, съобщава Си Ен Ен.
05:14

Местата в Конгреса в числа

115 места за демократите в Конгреса, 115 за републиканеците; Сенатът клони към управляващата партия с 45 души за републиканците и 38 за демократите според прогнозите на Си Ен Ен.

"Политико" предвижда 97 демократични конгресмени и 111 републиканци в долната камара и 47 на 38 превес на партията на Тръмп в горната.
 
05:13
За пръв път открит гей ще стане губернатор, съобщава Си Ен Ен - републиканецът Джаред Полис в Колорадо.
 

Дълга нощ в САЩ

Демократите изглеждат на път да си върнат контрола над долната камара на Конгреса и почти сигурно няма да успеят преобърнат Сената - така изглеждат засега първите резултати от междинните избори в САЩ. Те не успяха да грабнат оспорвани места за конгресмени в Кентъки и Вирджиния, но пък защитиха сенаторите си в щати, спечелени от президента Доналд Тръмп на изборите през 2015 г., включително в ключовата Западна Вирджиния. Според прогнозите на Си Ен Ен демократът Бето О'Рурк има лека преднина в Тексас, но в градовете, които го подкрепят; тепърва трябва да се види как той ще се представи в по-малките и по-бедни райони, които вероятно биха застанали зад сенатора Тед Круз.

Засега контролът върху важни губернаторски постове все още не е спечелен от нито една партия - оспорваната Флорида не е в ръцете нито на демократа Андрю Гилъм, който се надява да стане първият афроамериканец начело на щата, нито на републиканеца Бил Нелсън.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини