Удар за Тръмп, демократите печелят долната камара на Конгреса на САЩ

Демократическата партия в САЩ пое контрола върху Камарата на представителите след вчерашните междинни избори за Конгреса на САЩ, нанасяйки удар на президента Доналд Тръмп.

Поемайки контрола върху долната камара на Конгреса за първи път от осем години, това ще даде възможност на демократите да осуетят дневния ред на президента.

Но републиканците на Тръмп запазват и дори засилват контрола си над Сената (горната камара на Конгреса).

Вчерашният вот беше разглеждан като референдум за поляризиращия президент.

Самият Тръмп обяви в профила си в "Туитър" тази сутрин, че изборите са били "огромен успех" за републиканците. 

Според преброените гласове до момента в Камарата на представителите противниците на президента Доналд Тръмп от Демократическата партия имат 206 места срещу 188 за републиканците. За мнозинство са необходими 218 гласа. Броенето на гласовете продължава.

До момента в Сената при декларирани 95 от 100 места републиканците имат 51 места срещу 42 за демократите и запазват контрола (2 места са на други партии).

Избирателната активност е висока и ще надхвърли тази от последните подобни избори в страната.

Изборите в някои щати вече са исторически.

Стана ясно, че за първи път жени мюсюлманки стават американски конгресмени. Те са от палестински и сомалийски произход.Те печелят в щатите Мисури и Мичиган.

Също така щатът Колорадо ще има губернатор - открит гей.

В шатът Мериленд е преизбран губернаторът Лари Хоган, което се случва за първи път на републиканец от 1954 година и за втори път в щата.

Демократи печелят в надпреварата за Камарата в щатите Вирджиния, Пенсилвания, Тексас.

Кандидати на републиканците за сенатори убедително печелят в щатите Индиана, Кентъки, Мисури, Северна Дакота, Тексас и Тенеси. 

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини