Променят изпитите за шофьорски книжки. Преглед на печата

Вестниците във вторник съобщават за призива на ЕП България и Румъния да бъдат приети в Шенген.

"Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент призова за възможно най-бързо приемане на България и Румъния в Шенген, съобщи пресслужбата на Европейския парламент. Евродепутатите настояват за пълно приемане на двете държави - със сухопътните, морските и въздушните граници. Те допълват, че осъществяваните сега гранични проверки при пътуване от и до Шенгенското пространство имат отрицателно икономическо въздействие. Призивът е отправен към Съвета на Европейския съюз..." - в. "Труд".

"Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент призова за възможно най-бързото приемане в Шенген на България и Румъния, съобщи пресслужбата на ЕП. Призивът е отправен към Съвета на Европейския съюз, като се отбелязва, че постепенното отпадане на проверките - първо на морските и въздушните, а след това и на сухопътните граници - би довело до отрицателни последици. Допълва се, че от досегашното положение губят не само двете държави, но и ЕС. Парламентарната комисия добавя, че разширяването на Шенген не следва да бъде обвързвано с недостатъци в областите на убежището и миграцията. Предвижда се през декември ЕП да гласува доклад, в който се съдържа отправеният тази вечер призив. От 2011 г. насам евродепутатите неколкократно приемаха необвързващи решения в подкрепа на приемането на България и Румъния в зоната без гранични проверки." - в. "Дневник".

Противоречиви информации се появиха в новинарските издания за поръчката за ремонт на изтребителите.

"Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е отменил в петък заповедта си, с която избра беларуската компания "558-ми авиоремонтен завод" за изпълнител на поръчката за ремонт на 14 бойни самолета Су-25. Той е направил това заради неяснота около офертата на беларуската фирма, тъй като в нея се посочвало, че тя важи само при цялостен ремонт на самолетите, а не за отделни части, като най-вероятно Каракачанов не е забелязал неяснотата на офертата при предишната си заповед. По-късно от министерството на отбраната изпратиха до медии позиция, в която уточняват, че процедурата за възлагане на обществената поръчка не е спряна, а Каракачанов е използвал правото си като възложител да даде указания на комисията за провеждане на преговори с ОАО "558 Авиационен ремонтен завод". Първоначалното ценово предложение на единствения участник в процедурата - "558-и Авиационен ремонтен завод" беше за 132 484 980 евро (без ДДС) според доклада на комисията по търга в Министерството на отбраната. Това са близо 260 млн. лв. без ДДС, или почти 311 млн. лв с ДДС. След преговори е постигнато намаляване до 73 665 500 евро без ДДС или 144 053 074 млн. лв без ДДС. "Настоящата оферта за отстъпки е валидна при сключване на договор за изпълнение на цялостни услуги — възстановяване на летателната годност на самолета с извършване на доработки и ремонт на всички негови компоненти, а не и за отделни работи/доставки (ремонт на самолета, доработка, ремонт на двигателя и др.)", цитира частта от офертата Каракачанов..." - в. "Дневник".

"Военното министерство: Процедурата за ремонт на Су-25 е в ход, не е прекратена Министерството на отбраната намира за необходимо да предостави допълнителна информация за напредъка на процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет "Осигуряване на летателната годност на самолети Су-25 - рамково споразумение", за да отговори на манипулативните информации, публикувани в някои български медии, съобщиха от пресцентъра на военното министерство. Първо. С решението си от 2 ноември 2018 година министърът на отбраната не прекратява горепосочената процедура, а използва правото си по чл. 22, ал. 8 от ЗОП на възложител да даде указания на комисията за провеждане на преговори с ОАО "558 Авиационен ремонтен завод", Беларус, и да потвърди с нов протокол и доклад постигнатите намаления на цените за ремонт на щурмовите самолети Су-25. Второ. За избягване на всякакви възможни спекулации и при спазване на заложените изисквания при откриване на процедурата, Министерството на отбраната отново припомня, че обявената прогнозна стойност от 82 510 000 лева може да бъде променена /достигната/ само с решение на Министерския съвет. Трето. Министерството на отбраната ще продължи регулярно да информира на своята интернет страница за напредъка в предстоящите преговори с беларуската страна." - в. "24 часа".

Всекидневниците продължават да следят скандала с Агенцията за българите в чужбина.

"Свидетел срещу Харалампиев оглави ДАБЧ
Скандалът с търгуването на гражданство очаквано доведе до рокади. Петър Харалампиев бе освободен от шефския пост в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). До определянето на титуляр длъжността ще бъде изпълнявана от заместник-председателя на агенцията Димитър Владимиров, съобщи правителствената информационна служба. Решението, предложено от Бойко Борисов, е прието неприсъствено от министрите. Миналата седмица Специализираната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконното придобитото имущество (КПКОНПИ) задържаха 20 души, част от които служители на ДАБЧ. Обвинение получиха четирима. Сред тях е и Харалампиев - за ръководител на престъпна група, търговия с влияние и подкупи. В съдебната зала стана ясно, че единият от основните свидетели на прокуратурата е Димитър Владимиров." - в. "Сега".

"Цецка Цачева: За 2017 г. сме проверили над 5 000 съмнителни удостоверения за произход Разбира се, че въпросът за българското гражданство и законът за придобиването му са стояли в дневния ред на Народното събрание и се е търсило решение. Проблемите с придобиването на българското гражданство бих ги разделила в две групи - от една страна заварено съдебно производство срещу тогавашния директор на Дирекция "Българско гражданство" г-жа Матева, от друга страна - натрупани през годините преписки, за които съм имала и въпроси по линия на парламентарния контрол. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева в предаването "Още от деня" по БНТ. "Аз подписах заповедта за уволнение на Катя Матева през 2017г., след като г-жа Матева от лятото, август месец на 2016 г., 13 месеца преди това, не е била на работа в министерството. Тя не е уволнена заради това, че е подавала сигнали в Агенцията за българите в чужбина. Още май месец миналата година съм информирана, че има сигнали от нейна страна, но онова заради което тя дисциплинарно е уволнена, са няколко наслагвани във времето факти - още от декември месец 2016 г. има доклад на инспектората към МС, където има конкретни факти за загубени преписки, забавени производства, с конкретни препоръки. Онова обаче, което се случи по мое време, месец юни 2017 г. получих информация от ДАНС, че тя е с отнет достъп до класифицирана информация", сподели тя. "Удостоверението за български произход се издава от Агенцията на българите в чужбина. Само за 2017 г. при всяко едно такова удостоверение, за което имало съмнение, са се правили допълнителни проекти и броят им е над 5 000. Това се дължи на натрупани преписки", добави още Цачева." - в. "Дневник".

"Акцията в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), определена от зам. главния прокурор Иван Гешев като "най-сериозния случай на корупция по високите етажи на властта", "без аналог в новата история", предизвика остри политически реакции и може да доведе до криза в управлението. Седмица след арестите в държавната структура информацията е противоречива, като все още има множество неизяснени въпроси - за момента на провеждане на акцията, за причините предишните проверки да завършат без резултат, за отказа да бъде повдигнато обвинение на част от задържаните, за начина на работа на агенция и др. В операцията бяха арестувани 20 души, но в крайна сметка обвинени получиха едва четирима, а първата съдебна инстанция остави трима от тях в ареста. Обвинението на председателя на агенцията Петър Харалампиев е за ръководене на престъпна група и взет подкуп от 5 хил. евро, както и за пет вторични престъпления за взети по 350 евро. Главният секретар Красимир Томов е обвинен за взети подкупи от 800 евро и 1500 евро. Обвинени са и двама посредници, които не са служители на агенцията. Един от тях е сръбски гражданин. Първата официална информация по случая бе дадена на 31 октомври - тогава спецпрокуратурата обяви, че акцията е по оперативна информация на полицията в Кюстендил, и уточниха, че няма данни за участие на политици в престъпната схема, няма сигнали от политически фигури, нито информация искащите българско гражданство да са давали за контакт адреса на ВМРО, както твърди бившият шеф на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието Катя Матева. Според изнесените в медиите сведения в последните години е имало поне четири сигнала за злоупотреби в работата на агенцията. Президентът Румен Радев обяви, че е препратил два сигнала на бившия директор на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието - Катя Матева, за нередностите в агенцията. От държавното обвинение потвърдиха, че през март 2017 г. са получили сигнал, но уточниха, че с постановление от 25 октомври 2017 г. прокуратурата е отказала да образува наказателно производство, защото нямало данни за извършено престъпление, макар по думите на Гешев водената от Харалампиев престъпна група да е действала от юли 2017 г. Макар да не е дала резултат, проверката на прокуратурата има друг ефект - срещу Катя Матева е образувано дисциплинарно производство и ѝ е отнето разрешението за достъп до класифицирана информация с аргумента, че разкривайки злоупотребите, тя е уронила престижа на правосъдното министерство. Матева обаче продължава да казва, че от години процедурите по предоставяне на българско гражданство са под контрола на ВМРО и има действаща корупционна схема. Вицепремиерът Валери Симеонов, който наблюдава работата на ДАБЧ, съобщи, че също е подал към Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) сигнала на Катя Матева, като преди това го е консултирал с "моя колега и съратник вицепремиера Каракачанов", тъй като предложението за назначаването на Петър Харалампиев за шеф на агенцията е било от ВМРО. Той добави, че срещата със служители на ДАНС била в неговия кабинет и пред свидетели на 30 октомври 2017 г..." в. "Дневник".

В. "Стандарт" съобщава за призив на омбудсмана Мая Манолова властта да се откаже от служебните автомобили: "Омбудсманът пристигна в Стара Загора с автобус, утре отваря мобилна приемна във влака София-Варна "След като премине и първата ми мобилна приемна във влака София - Варна утре, обмислям да предложа на всички, които заемат високи позиции в страната, да оставят служебните си автомобили и да ползват обществения транспорт като мен". Това заяви националният омбудсман Мая Манолова. Тя пристигна в Стара Загора демонстративно с автобус за срещата си с първия избран млад обществен защитник Бетина Радева и нейния заместник Калоян Максимов, и двамата ученици от 11 клас в езиковата гимназия "Ромен Ролан". Както е известно, предстои служебният автомобил на омбудсмана да бъде отнет. По този повод финансовият министър Владислав Горанов заяви, че "НСО е една скъпа таксиметрова компания". "За мен е огромна чест и привилегия да присъствам на това вдъхновяващо събитие - встъпването в мандат на младите омбудсмани на "млада" Загора - събитие наистина уникално за България, което се случва за първи път. Аз не съм изненадана, че това се случва именно в Стара Загора, защото това е градът на активното и будно гражданско общество, на активни граждани, които воюват за своите каузи, които печелят своите каузи, които не се отказват до решаването на проблемите, които поставят", каза Манолова в тържествената зала "Славейков" в Община Стара Загора..."

Вестниците продължават да следят действията на агенцията по храните във връзка със заболяванията по домашните животни.

"Около 10 000 домашни и диви птици са умъртвени от началото на 2018 г. заради птичи грип, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Огнищата на болестта в момента са 22. Пред сградата на агенцията се проведе протест на стопани, които обвиняват държавните ветеринари в манипулирате на проби. "Докато не установим конкретно за кой случай става въпрос, за такова нещо не може да се говори. Когато всички тези обвинения станат конкретни, ще се вземат мерки", заяви шефът на БАБХ Дамян Илиев. Той поиска да се криминализира отглеждането на животни в нерегистрирани обекти." - в. "Сега".

"Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предлага да се криминализира отглеждането на животни в нерегистриран обект, обяви директорът й Дамян Илиев на брифинг, цитиран от агенция "Фокус". Той припомни, че през 2017 г. е имало 11.7 млн. лв. компенсации за птичи грип, а до 30 октомври 2018 г. са 426 хил. лв. "В исторически план в Германия през 2017 г. имаше над 300 случая на регистриран птичи грип на диви птици, като имаше 5 огнища. А в България - 30 случая при диви птици и около 87 ферми с птичи грип. Фактите показват, че мерките, които се взимат в България за ограничаване на заболяването, са лоши. По тази причина и заради това, че влизаме в сезон, в който птичият грип влиза в своя пик - от сега до края на май, и във връзка с това, че около регистрираните ферми с птичи грип започнаха да се появяват огнища, и във връзка с това, че имаме повтаряемост на фермите, ние трябва да вземем мерки, които не са лесно приемливи от бизнеса", каза той. За протеста на птицевъди, който се провежда пред сградата на БАБХ с искане на оставката на ръководството й, и твърденията им, че пробите за птичи грип се фалшифицират и манипулират, Илиев отговори: "Променяме процедурите, за да можем да дадем гаранции и на двете страни, че пробите не се манипулират. Ще направим процедурите за вземане на проби така, че нито едната, нито другата страна да може да се съмняват." "Първото ни предложение, което направихме на първата среща, беше в районите, в които има повтаряемост на заболяването, да бъде спряно зареждането до 1 юни. Това са Добрич, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Ямбол. Там да се забрани организирането на панаири, пазари, заселване на птици в птицевъдни обекти и за дивеч. И като изтече този срок, да вземем мерки какво да правим. Това предложение не беше прието добре. С тези, които се занимават с кокошки, стигнахме до извод, че ограничението е по-добре да бъде на общински принцип или на определена зона", обясни Илиев. Той информира, че утре отново ще се проведе среща с фермерите и очаква да дойдат с готови предложения в писмен вид. По думите му "заповедите трябва да бъдат написани така, че да отговарят и на европейските изисквания, защото иначе ще имаме санкции"." - в. "Дневник".

"Стандарт" съобщава за новости при шофьорските изпити: "Промени в теоретичния изпит на шофьорите подготвят от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Реални ситуации на пътя ще тестват рефлексите и знанията на бъдещите шофьори, които с мишката на компютъра ще трябва да реагират и да отбелязват опасностите на пътя. Промените в изпита се предвидени да влязат в сила след приемане в сила на новия Закон за водачите на моторни превозни средства. Очаква се скоро новият нормативен акт да бъде качен за обществено обсъждане, преди да влезе за гласуване от депутатите, обявиха от бившата ДАИ пред "Монитор". Предлага се курсистите да отговарят на по-малко въпроси. В бъдещите листовки те ще са 20 въпроса, но към тях ще са добавят до три клипа с продължителност до 3 минути. Изпитваните ще бъдат поставяни в различни реални ситуации, заснети на видео. А освен знанията им ще бъдат оценявано и времето им за реакция. В практическото обучение също са предвидени промени. На нови площадки, разграфени с конуси, бъдещите шофьори ще изпълняват елементи. Целта е кандидатите да се учат повече на маневриране и да свикват с габаритите на автомобила, преди да стъпят на пътя. В промените са заложени и повече часове за кормуване и управление на автомобила на скоростен път. С промени в наредба, след като бъде приет законът, ще се въвеждат твърди маршрути за практическия изпит за шофьорска книжка. Така ще се намали субективният фактор при практическия изпит. Маршрутите ще бъдат вкарани в GPS система, а софтуер ще ги разбърква и ще избира преди изпита."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини