Сондата "Паркър" се доближи рекордно близо до Слънцето с рекордна скорост

Космическата сонда "Паркър" се доближи на рекордно близко разстояние до Слънцето, недостигано досега от човешко творение, съобщи американската космическа агенция NASA.

Историческата мисия на НАСА "да докосне Слънцето" току-що достигна два важни етапа - рекорд за най-близкия подход към Слънцето от обект, създаден от човека, а също и за най-бързия космически кораб, който някога е бил изпращан в космоса. 

На 29 октомври космическият се е доближил на 42,7 милиона километра (26,55 милиона мили) от повърхността на Слънцето - нов рекорд за човешки обект. Старият рекорд е на германскоо-американския космически кораб "Хелиос 2" от април 1976 г. Оттук нататък всеки инч по-близо до Слънцето ще бъде нов рекорд за доближаване. Най-близко - на 6,16 милиона километра (3,83 милиона мили) "Паркър" се очаква да достигне през 2024 година

По-малко от 10 часа по-късно сондата постави още един рекорд - за 
хелиоцентрична скорост. Постигайки и надминавайки скоростта от 246 960 километра в час (153 454 мили на час), сондата "Паркър" се превръща в най-бързо движещият се спрямо Слънцето обект, направен от човека. Предишният рекорд беше на мисията Helios 2. И този рекорд ще бъде подобряван многократно, тъй като "Паркър" се ускорява. До 2024 г. космическият кораб се очаква да достигне скорост над 692 000 километра в час (430 000 мили в час или 0,0006 процента скорост на светлината).

Изстреляната на 12 август 2018 г., сонда на влиза в първите етапи на своята мисия, която ще помогне на учените да разбулят някои от тайните на нашата звезда. Една от мистериите е защо температурата в горната част на слънчевата атмосфера е многократно по-гореща от тази на повърхността.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини