Създателят на Siri: България има изключителна репутация в технологиите

България има репутация на изключителна страна в технологично отношение – в науката, физиката, софтуера. Това каза Нормант Уинарски, създателят на изкуствения интелект Siri, внедрен в устройствата на Apple, в ефира на bTV. „Хората, които работят в сферата на технологиите, имат страхотен шанс да ги използват за доброто на човечеството. Ако не го направите вие, други ще ви изпреварят”, коментира още той.  

Популярното AI приложение започва да функционира на 4 октомври 2011 г. По онова време Apple купува изобретението на Уинарски и започва да го внедрява в своите устройства. Siri е едно от първите приложения с изкуствен интелект, влезли в масова употреба. 

„Умните” гласови асистенти придобиват все по-голяма популярност и компаниите са се нагърбили със задачата да подобряват техните възможности. Все още те се използват предимно за справки – на прогнозата за времето или имейла. Не е толкова далеч моментът обаче, когато изкуственият интелект ще развие повече социални умения. Когато човек тръгне на гости на свои приятели, гласовият асистент ще може да му предоставя повече фактология, която той може да е забравил. 

Уинарски смята, че изкуственият интелект ще донесе много ползи на човечеството, особено в в области като медицината. Той обаче крие и опасности. „Изкуственият интелект кара хората да гледат повече екраните, отколкото да контактуват помежду си. Вярно е, че всяка технология има и добри, и лоши страни – хората гледат телевизия вместо да си говорят или да излизат заедно, карат коли, вместо да си общуват със съседите, но както ножът може да нарани, така може да лекува в хирургията”, коментира ученият.

Според него вече сме в нова фаза на технологична революция. „Просто нямаш избор – или свикваш и започваш да използваш новите възможности, или изоставаш. Няма трета опция”, категоричен е Уинарски, според когото роботите скоро ще станат нещо като най-добри приятели на хората – техни асистенти и домашни помощници. 

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини