Борисов единствен премиер от ЕС в Истанбул, Ердоган открива ново летище

Третото летище в Истанбул ще бъде открито днес, на националния празник на страната - 95-ата годишнина от основаването на Турската република. Гост на церемонията ще бъде и българският премиер Бойко Борисов. 

Летището е едно от най-големите в света и стойността му до момента е над 6 млрд. евро. Днес ще бъдат открити две писти от първата фаза на проекта. Началото на строителството беше поставено през 2014 г.

Аерогарата ще бъде с капацитет от 90 млн. пътници годишно до 2023 г. При достигане на този пътникопоток, ще започне подготовката за пускане на втората фаза на аеропорта.

Новото летище ще може да приема и изпраща най-големите в света самолети "Боинг" и "Еърбъс". От компанията-оператор съобщиха, че при строителството са прилагани най-нови "зелени" технологии и летището ще спестява електричество и вода.

На церемонията по откриването се очаква президентът Ердоган да съобщи името на новия аеропорт. Присъствието си са потвърдили държавните глави на 8 страни. Премиерът Бойко Борисов ще бъде единственият премиер на страна-членка от Европейския съюз, който ще уважи церемонията, съобщи БНР. 

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов ще участва в откриването на третата среща на върха ЕС - Арабски свят в Атина. Форумът тази година е под наслов "Споделените хоризонти". Очаква се по време на срещата да бъде обсъдена миграционната политика и борбата с бежанската криза, европейските и арабските политики за съседство, климатичните промени, както и социалните инвестиции. 

Източник: БНР

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хр
    храбрият войник ШВЕЙК
    0 -1
    20:43, 29 окт 2018
    Абе тоя Борисов забрави къде е България Браво на м-ра на туризма Ангелкова заслужава Нобел тя така впечатли Борисов че той се превърна в най големия турест на Европа
Последни новини