Шалапатов показва 41 църкви от Беломорска Тракия във „Форум“

    Изложба от снимки на църкви в Беломорска Тракия показва Димитър Шалапатов, общински съветник в Хасково. Той е потомък на тракийски бежанци от село Домуз дере, където са кръщавани и венчавани баба му, дядо му и роднините му. В желанието да опознае родното място на дедите си, той продължава да обикаля района. През годините е фотографирал десетки християнски храмове като снимките са отпечатани в големи размери. В тях той показва 41 църкви от 35 населени места от Беломорието, строени в периода от 1800 – 1905 година. По думите му божиите домове в днешна Гърция са сравнително запазени и поддържани.

    Някои от църквите са запазени в автентичен вид, но други са реновирани, обясни Шалапатов. Като една от най-модернизираните е църквата „Света Богородица“ в Доганхисар (днешно Есими). Именно в училището към нея е преподавала и бабата на хасковлията Хубен Стефанов – Злата Одринска, която се преселва в Хасково. Днес Стефанов, който е член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България, разказа и спомени от детството си. „Когато вървях с баба ми през центъра от общината към сегашната областна управа, насядалите по пейките мъже, ставаха на крака и сваляха калпаци, отдавайки почит на своята учителка“. Стефанов обясни, че също е ходил в Беломорието много пъти. И допълни, че местните забелязали българския интерес към църквите. „Като видяха, че снимаме една от тях, след около месец поставиха кръст на покрива й“, разказа той.

    Официалното откриване на изложбата е от 17:30 часа днес. Фотосите ще останат в галерия „Форум“ през следващите две седмици. За откриването на изложбата пристигна и Стоян Райчевски, автор на редица книги в областта на българската история и етнография, както и водещ на предаването „Прокудени от бащин край“. Той похвали автора на снимките. „Това е една великолепна изложба, правена с любов и страст от Шалапатов, обхождайки Беломорието“, каза Райчевски. Той допълни, че се надява изложбата да засили интереса на потомците на тракийските българи да видят родните места на дедите си. По думите му е добре да се помисли за подходящо място за постоянно позициониране на фотосите, които да бъдат на разположение на желаещите да ги разгледат.

    Идеята на Шалапатов е изложбата да бъде показана в София и в други градове в страната. Снимките са публикувани и в албум, който също е на разположение за посетителите, разпространен е и в библиотеките. Авторът смята, че изложбата ще бъде изключително полезна за потомците на бежанци, особено за възрастните хора, които нямат физическа възможност да пътуват до Гърция и да обиколят родния край на прогонените българи.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ке
      Кенанския Маймун
      27 -18
      16:54, 25 окт 2018
      Димитър Шалапатов вместо да показва снимки , да вземе да купи вар и киреч и възстанови някоя църква в Ивайловградско или по селата :))
    • 2
      Ку
      Кумгейт
      18 -22
      18:26, 25 окт 2018
      Ей, това вече е дъното на галерия Форум 👻 Виж коментара
    • 3
      Ма
      мастикаджия
      15 -11
      20:27, 25 окт 2018
      Шалапатов,Себахтин,Тенчо Лилянов,Жорето Пеев,Станиславчо Дечев,Делянчо мавъра, това е Хасково!
      Ай наздраве ,аз съм на мастика.
    • 4
      Ху
      Хубен Стефанов
      18 -11
      21:27, 25 окт 2018
      Димитър Шалапатов заслужава само поздравления за всичко,което прави за запазване историята и паметта на тракийци.Изпитвам гняв и срам ,когато чета злобни коментари.Поне малко да помълчат пред паметта на своите предци.
      На добър час !.-на изложбата . Бъди здрав и дерзай,приятелю Митко!
    • 5
      По
      Посетител
      10 -7
      04:11, 26 окт 2018
      Целувам ти ръка!Бъди жив и здрав!
    • 6
      Тр
      тракиец
      8 -10
      06:42, 26 окт 2018
      Пази боже сляпо да прогледне! Шалапатов е толкова прост,че на две магарета сламата не може да раздели! А ние и общински съветник го избрахме,ама на кои ли не близа гъзовете,за да стане!Правеше екскурзии от тракийското дружество като беше председател и крадеше парите от бедните стари хорица и тогава снимаше .Какъв тракиец е той ,само гледаше далаверата.Срам,срам за града ни е!
    • 7
      Ми
      Мина Карагьозова
      7 0
      10:24, 26 окт 2018
      Присъствах на откриването на изложбата. Впечатлена съм от огромната изследователска работа, която е извършена , за да бъде създадена тя.По същество това си е възрожденска дейност. Тракийци стоят на стража срещу новото обезбългаряване, което под маска на европейски либерални ценности се налага в последните години. Впечатлена съм от идеалното състояние на храмовете. Поддържани от население на неголеми села в чужда страна.Впечатлена съм от мащаба на проучванията. От това, че е създаден каталог.
      И се срамувам от коментарите на анонимните тролове под този репортаж.
    • 8
      Ан
      Антон
      6 0
      16:15, 26 окт 2018
      Браво, приветствам идеята! Не познавам човека, но все пак се изисква труд и упоритост, за да постигнеш целите си! Така че това е едно достойно дело и ще посетя изложбата от снимки!
    Последни новини