Пенсии, несвързани с трудова дейност

1. Социална пенсия за старост

Право на социална пенсия имат лицата, навършили 70-годишна възраст, когато годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца. Ако искането е направено след навършване на 70-годишна възраст и след изтичане на 2-месечния срок по чл. 94 от КСО, доходът на член от семейството се преценява към датата на заявлението.

При определяне на годишния доход на член от семейството не се включват:

  1. добавката за чужда помощ, компенсациите, индексациите и еднократните плащания, изплащани към пенсиите;
  2. помощите, отпуснати при условията и по реда на социалното подпомагане, както и целевите помощи за отопление, отпуснати съгласно нормативен акт;
  3. семейните помощи за деца по чл. 2, ал. 2 и ал. 3, т. 2 и 3 от Закона за семейните помощи за деца и месечната добавка по чл. 42 от Закона за интеграция на хората с увреждания.

Как се определя размерът на социалната пенсия за старост?

Размерът на социалната пенсия за старост, както и условията за нейното получаване, се определят от Министерския съвет по предложение на Министерството на труда и социалната политика и Националния осигурителен институт. Съгласно ПМС №106/22.06.2018 г., считано от 01.07.2018 г. социалната пенсия за старост е определена в размер 125,58 лв.

2. Социална пенсия за инвалидност

Право на социална пенсия за инвалидност имат лицата, навършили 16-годишна възраст, с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане повече от 71 на сто.

Отпуснатите след 31.12.2014 г. нови социални пенсии за инвалидност не могат да се получават заедно с друг вид пенсия, поради което се спират. Социалните пенсии за инвалидност получавани с друга пенсия към тази дата продължават да се изплащат без да се променя размерът им при осъвременяване на пенсиите.

Как се определя размерът на социалната пенсия за инвалидност?

Размерът на социалната пенсия за инвалидност:

  • за лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто е 120 на сто от социалната пенсия за старост – от 1 януари 2018 г. - 145,18 лв., а от юли 2018 г. - 150,70 лв.;
  • за лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане от 71 до 90 на сто - 110 на сто от социалната пенсия за старост – от 1 януари 2018 г. - 133,08 лв., а от 1 чли 2018 г. - 138,14 лв.

3. Пенсия за особени заслуги

От 01.01.2013 г. отпада възможността за отпускане на пенсия за особени заслуги към държавата и нацията по разпоредбите на КСО. От същата дата е в сила Закон за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията. Този закон урежда условията и реда за предоставяне на държавна парична награда на лица за особени заслуги към държавата и нацията. Редът за предоставяне и изплащане на тази награда се определя с акт на Министерския съвет.

4. Персонална пенсия

С разпоредбата на чл. 92 от КСО е предвидено Министерският съвет по определени от него условия и ред в изключителни случаи да отпуска пенсии на лица, по отношение на които не са налице някои от изискванията на този кодекс.

Персонални пенсии в изключителни случаи могат да се отпускат на следните категории лица:

  1. деца без право на наследствена пенсия от починал родител;
  2. жени, навършили възрастта по чл. 68, ал. 3 от КСО, родили и отгледали 5 и повече деца до навършване на 18-годишната им възраст;
  3. лица, навършили възрастта по чл. 68, ал. 3 от КСО, които са полагали грижи в продължение на повече от 10 години за инвалиди - членове на техните семейства, постоянно нуждаещи се от чужда помощ; за членове на семейството се считат съпругът, съпругата, както и техните възходящи и низходящи по права линия.

За отпускането на тези пенсии е въведено едно допълнително изискване – годишният доход на член от семейството на лицата да е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца преди искането на пенсия. От 01.01.2018 г. гарантирания минимален доход е определен в размер на 75 лв. месечно.
При определяне на годишния доход за членове на семейството се считат съпругът, съпругата и децата до 18-годишна възраст, ако не са встъпили в брак, както и децата над тази възраст, ако са неработоспособни с определена от ТЕЛК (НЕЛК) 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, нямат други доходи и не са встъпили в брак.
Персоналните пенсии в изключителни случаи по смисъла на чл. 92 от КСО се отпускат с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на труда и социалната политика, съгласувано с министъра на финансите.
Предложението за отпускане на персонални пенсии се изготвя въз основа на следните документи:

  • заявление от лицето, от законния представител (живия родител, попечител или настойник) или лице, посочено в чл. 26 от Закона за закрила на детето, адресирано до общинския съвет, което включва мотивите за отпускане на персоналната пенсия, данни за самоличността на лицето и за гражданското му състояние;
  • разпореждане на длъжностното лице от териториалното поделение на НОИ, с което се отказва отпускането на пенсия. Когато няма постановено такова разпореждане, лицето представя документи, установяващи липса на основание за отпускане на друг вид пенсия, или декларация, че няма достатъчно положен осигурителен стаж;
  • решение, прието на сесия на общинския съвет, за внасяне на предложение в Министерския съвет;
  • декларация за семейно положение и за годишния доход на член от семейството, включително от друга държава, за 12 месеца преди датата на подаване на заявлението в кметството/общината или в общинския съвет и документите, удостоверяващи този доход. При определяне на доход се ползват и данните по чл. 5, ал. 4, т.1 от КСО;
  • декларация от лицето, че получава/неполучава пенсия, изплащана от друга държава;
  • за многодетните майки – и документ от общината (кметството), че са родили и отгледали 5 и повече деца до навършване на 18-годишната им възраст, че не са били лишавани или ограничавани родителските им права и че децата не са били настанявани в държавни заведения за отглеждане за срок, по-голям от една година, освен по здравословни причини;
  • за лицата, полагали грижи в продължение на повече от 10 години за инвалиди (членове на техните семейства) – и решение на ТЕЛК (НЕЛК), удостоверяващо, че болният за целия 10-годишен период е бил инвалид с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто, който постоянно се е нуждаел от чужда помощ;
  • за многодетните майки и за лицата, полагали грижи в продължение на повече от 10 години за инвалид – и документ за придобит действителен осигурителен стаж не по-малко от 3 години;
  • за децата без право на наследствена пенсия от починал родител - удостоверение за наследници или, в случай че не е възможно издаването на удостоверение за наследници - друг актуален официален оригинален документ, издаден от компетентен орган на чужда държава, удостоверяващ родствената връзка, преведен на български език от лице, извършващо преводи по реда на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа: документът трябва да е оформен в съответствие с разпоредбите на двустранните международни договори, по които Република България е страна, или на Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранните публични актове, съставена в Хага на 5 октомври 1961 г., а при липса на такива разпоредби - да е преминал процедура по реда на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа: ако лицата са навършили 18-годишна възраст, се представя и документ, удостоверяващ статута им на учащи.

Процедурата по изготвяне на предложението за отпускане на персонална пенсия започва със заявление от лицето, законния представител или лице, посочено в чл. 26 от Закона за закрила на детето до кметството/общината или общинския съвет по постоянен или настоящ адрес на заявителя за изготвяне на решение за внасяне на предложение в Министерския съвет. Към заявлението се прилагат посочените по-горе документи.
Персоналната пенсия се отпуска в размер 90 на сто от социалната пенсия за старост, като размерът й от 1 юли 2018 г. е 113,02 лв.

Източник: nssi.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини