С концерт-приказка бе представен албумът „С песните на хората“ на отец Петър Гарена

    В навечерието на Деня на Кърджали в препълнената зала на Театрално-музикалния център в областния град бе представен музикалният албум на отец Петър Гарена „С песните на хората”. Кърджалийци и гости на града от различни поколения и вероизповедания дойдоха да чуят гласовития енорийски свещеник, на когото пригласяха неповторимият Нешко Нешев със своя оркестър и най-младата народна певица на оркестър „Тракия“ Полина Стефанова.

    Официални гости на събитието бяха: инж. Хасан Азис, кмет на община Кърджали, районният мюфтия Бейхан Мехмед, Александър Чакрък, свещенник в Одрин, архитект Фикрие Булунмаз, реставратор на църквата „Свети Стефан“ в Истанбул. В залата присъстваха още гости от други градове и институции в страната, от Турция, Гърция и Македония. Имаше представители на Българска академия на науките, на Националния фолклорен състав „Филип Кутев“, от БНР – Пловдив и Стара Загора, Нова телевизия, Иван Кулеков от „Шоуто на Слави“ и други културни дейци и национални медии.

    Тържеството бе открито от кмета на Кърждали инж. Хасан Азис. „В ръката си държа не поредния албум на поредния певец, който е дръзнал да запише десет песни, да го издаде и да го представи пред обществеността. Трудно намирам думи, защото тази вечер бяхме поставени между това да бъдем между „Осанна“ и „Разпни го“. Защото тази вечер можеше тук да няма никой. Това беше „Разпни го“, но това не се случи. Случи се другото. Което означава, че посланието, замислено от нас, рискът, който сме поели всички заедно, записът, който е в този диск, явно е стигнал до много мои съграждани, за което аз ви благодаря“, каза от сцената градоначалникът.

    По време на концерта отец Петър Гарена изпълни сърцато песните, записани в неговия албум, сред които: „Ой чобан, чобан“, „Малка мома цвете брала“, „Димчо льо, гайдарджийчо льо“, „Станкиното лице“, „Девойко мари хубава“, „Мома е мома родила“, „Коньо, коньо, хранен коньо“ и сватбарската песен „Внимавай кога се жениш“. От сцената в изпълнение на отеца прозвучаха също песен на турски и на цигански, а финалният щрих на музикалното шоу бе Великата ектения, изпята във всеслужение с отец Димитър Евтимов, която е молитва за народа ни. За благоденствието на страната прозвуча и „На многая лета“.

    Маестро Нешко Нешев също изненада публиката с най-новата си вдъхновяваща композиция, която, по думите му, още никой не е чувал. Озаглавена е „Сън“.

    В танцовия съпровод, под чийто хороводни стъпки прозвучаха музикалните изпълнения, се включиха състави към Дом на културата и „Първи на хорото“, както и балетната формация към кърджалийския театър.

    Водещ на представянето на албума бе доц. д-р Венцислав Димов,етномузиколог от Института за изследване на изкуствата към БАН и преподавател в СУ. Приветствие бе поднесено от ректора на Пловдивския университет проф. д-р Запрян Козлуджов. Бяха поднесени цветя от различни институции на Кърджали.

    Самият отец Петър сподели между песните: „Даде Бог да живея в една енория, в която трябваше да забравя дали съм българин, дали съм турчин, дали съм циганин. В една енория, където всички тези етноси живеят в мир и разбирателство напук на политиците, които бърникат тук, в този район. Които подлагат на какво ли не напрежение населението. Въпреки това те живеят ръка за ръка, един до друг и така оцеляват.“

    И още: „Нещо лошо се случи в България. И това пълзи към нашия град. Най-страшното, което се случи, българският народ, турският народ, циганите из катуните, които напук на мизерията, на политическите сътресения, войни и какво ли не преживяхме, пяха под своята бедност. Днес народът пак е беден, но не пее. Това е белегът. Нещо лошо се случи. Аз в църквата, имама в джамията. Така хората са оцелявали през вековете – с песните. И всички тези песни, дали са турски, дали са български, дали са цигански – това са песните на хората, които ги пеят в нашата родина България, и тези песни са български. И аз знам, че фолклорът в България, независимо какъв е, е български“, каза още енорийският свещеник от храма „Св. Георги Победоносец“.

    Празникът завърши с всеобщо хоро, което бе поведено от градоначалника, и на което се хванаха мнозина от публиката. На излизане всеки гост на концерта получи за подарък диск с новоиздадения албум на отеца „С песента на хората“.

    Представянето на албума бе част от програмата на община Кърджали за 21 октомври-Деня на Кърджали.

    Текст: Божидара АНГЕЛОВА

    Снимки:Георги КУЛОВ

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини