Специална защита за съдии и прокурори дори при обида. Преглед на печата

24 часа

Специална защита за съдии и прокурори дори при обида

Вмешателството в работата на съдии, прокурори и следователи като злонамерени атаки, заплахи и натиск да стане престъпление. Тази идея за промяна в Наказателния кодекс (НК) предлагат членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев и Цветинка Пашкунова, които ръководят работна група за реакция при кризи.

Предложението ще бъде обсъдено във вторник на заседание на съдийската колегия на ВСС, която ще реши дали го предложи на вниманието на законодателната власт.

Труд

Цао Дзиенмин поиска визови и митнически облекчения за китайските туристи

Китай иска визови и митнически облекчения за туристите си. Това стана на среща в НДК с над 700 делегати от Централна и Източна Европа и Китай и над 300 представители на бизнеса и местните власти, предаде БТВ.

Глобално мислене и действие на местно ниво е акцентът на инициативата, която е продължение на форума 16+1 на европейските държави и Китай, който се проведе в София през юли.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че днешният форум се реализира в момент, когато в Брюксел е приключила срещата на Европейския съюз с Азия.

"В Брюксел бяха очертани големите възможности на нашия пазар. 60% от населението и 70% от БВП в света са Европа с Китай, но сме в ситуация с наложени санкции от САЩ за Китай. Ако приемем, че свободният пазар и конкурентността са движещи сили, санкциите са прътът в колелата, който спира и променя конкурентността на бизнеса", обяви българският премиер.

Монитор

Театърът и операта с декори за по 100 бона

Oт 3000 до 100 000 лева и нагоре могат да глътнат декорите за една постановка в театъра или операта в зависимост от епохата и жанра й, режисьорската и сценографската концепция и финансовите възможности на институцията. Няма практика в България "одеждите" на спектаклите - тоест декорите и костюмите, да се застраховат самостоятелно. Те са подсигурени чрез цялостната застраховка на сградата на театъра и неговото имущество. Застраховани са и онези, които ги произвеждат и ползват - персоналът на техническите служби и актьорите. Така че ако театърът изгори, а заедно с него и декорите, застрахователите ще платят обезщетение, но ако изгори или се съсипе само декорът, това си е проблем и грижа на самия театър, обясняват директори на трупи.

Стандарт

Близо 100 000 граждани са потърсили съдействие от омбудсмана за три години

За тригодишния период, в който омбудсман на страната ни е Мая Манолова, 99 584 граждани са потърсили съдействието й. Това обяви Манолова пред журналисти.

Постъпилите жалби за този период са били 35 282, като ръстът от 20 октомври 2015 г. до 20 октомври 2018 г. в сравнение с тези за периода 2014-2015 г. е 549 процента. За тригодишния период приключените жалби са 32 893, посочи Манолова.

Убедихме всички, че институцията на омбудсмана е надпартийна, че е видима и ефективна институция, подчерта Манолова. Изкушението пред мен беше голямо да представим успехите, но си дадохме и сметка, че нерешените проблеми са много и че има много работа, която хората очакват да свършим, каза още Манолова. Вместо календар на успехите, представяме Бяла книга, в която са включени всички теми, които сме определили за първостепенно важни за гражданите и техните права.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    митю клявката
    5 0
    13:07, 21 окт 2018
    Ха,браво!!!
    И на дебилите им е ясно,че съдебната система е вируса,бацила на корупцията!!!!
    Ха сега я направете и недосегаема и от самият господ бог!!!!!!
Последни новини