В САЩ предупредиха за увеличаване случаите на мистериозно и рядко състояние с парализа при децата

Изображение 1 от 3

    Федералните здравни власти в САЩ предприеха необичайната стъпка във вторник, като предупредиха обществеността за увеличаване случаите на мистериозно и рядко състояние, което засяга най-вече децата и може да предизвика парализа.

    От началото на година са съобщени 127 потвърдени или съмнителни случая на остър миелит (AFM) в Центровете за контрол и превенция на заболяванията, което е значително увеличение спрямо 2017 г. и тревожно за заболяване, за което не е достатъчно изучено.

    От обявените във вторник случаи 62 са потвърдени в 22 щата, според службите. Повече от 90% от потвърдените случаи са  деца под 18 години , на средна възраст 4 години. 

    Здравните служители във вторник съобщиха за промяна в начина, по който агенцията брои случаите. Те също така поискаха да се повиши осведомеността за състоянието, така че родителите да могат да търсят медицинска помощ, ако детето им развие симптоми, и така лекарите могат бързо да препратят докладите за потенциалното заболяване на агенцията.

    Въпреки обширните лабораторни и други тестове, здравните власти не са успели да намерят причината за повечето случаи.

    "Има много неща, които не знаем за АФМ, и съм разочарован, че въпреки всичките ни усилия, не успяхме да идентифицираме причината за тая мистериозна болест".

    Увеличаването на случаите започва датира от 2014 г., когато здравните власи започват да проследяват заболяването. Всяка година оттогава, обикновено през август или септември, се регистрира скок на заболяването. Пиковете са значително по-високи през 2014, 2016 и 2018 до момента, отколкото през 2015 г. или 2017 г.  По официални данни едно дете е починало от заболяването през 2017 г.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини