РЗИ в Смолян започва профилактична кампания с прегледи за остеопороза

От 29 октомври до 2 ноември Регионална здравна инспекция – Смолян ще проведе информационна кампания за превенция на остеопорозата. Специалисти от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” ще запознават гражданите с кратка характеристика на заболяването, кое увеличава риска от фрактури, кои са симптомите на остеопорозата, какви са последващите изследвания и действия на болния. Ще бъдат давани и консултации относно препоръчителния хранителен и двигателен режим.

На 02.11.2018 г. от 8,30 до 17,00 часа в Приемния кабинет на здравната инспекция ще се извърши скринингово изследване за остеопороза. То ще се провежда по график след предварително записване на телефони : 0301 5-89-30 и е с цена 10 лв.

Световният ден за борба с остеопорозата, който се отбелязва всяка година на 20 октомври, е целогодишна кампания, насочена към повишаване на информираността в световен мащаб за превенцията, диагностиката и лечението на това заболяване. Традиционните кампании призовават хората към навременни действия за защита на здравето на своите кости и мускули, за да се радват на добро качество на живот и независимост от грижите на другите в късни години. Въпреки множеството ефективни възможности за лечение, остеопорозата често остава недиагностицирана и нелекувана.

Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме за да намали риска от остеопороза са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи.

СмлянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини