Представят изложба за реставрацията на Желязната църква за Деня на Кърджали

Изображение 1 от 2

    На 19 октомври /петък/ от 19: 00 ч. Фикрийе Булунмаз, главен архитект на проекта по реставрацията на българската желязна църква „Св. Стефан“ в Истанбул, ще гостува в Кърджали и ще представи за първи път в България в Артгалерия Кръг изложба с фотоси от 7-годишния реставрационен процес. Желязната църква в Истанбул е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата, която има зад гърба си три строителни периода. Осветена е на 8 септември 1898 г. от Екзарх Йосиф /Рождество Богородично, по стар стил/ и тази година навършва 120 години. Тогава сградата, заедно с обзавеждането ѝ, струват на Българската държава около 1 млн. златни лева. Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма „Вагнер“, а елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобявани на място.  
    Собствеността върху църквата е била възстановена от турската държава на „Фондацията на Православната църква на българската Екзархия“ в Истанбул с нотариален акт през 2004 г. От тогава са започнали опити за цялостно ремонтиране на храма и запазване на първоначалния му вид. Строително-ремонтните дейности и цялостната реставрация на църквата „Свети Стефан“ са извършени в рамките на 7 години съвместно от Истанбулската голяма община, Областната управа на град Истанбул и „Фондацията на Православната църква на българската Екзархия“ в Истанбул и на 7 янyаpи т. г. миниcтъp-пpедcедателят Бойко Борисов и тypcкият пpезидент Реджеп Ердоган в пpиcъcтвието на много гоcти от Бългаpия и Тypция тържествено откриха възвърналия блясъка си културен и исторически паметник на брега на Златния рог.  
    Арх. Булунмаз споделя: „Във външно архитектурен план ние извършихме цялостен ремонт на металните конструктивни и корпусни елементи на храма, като често се налагаше да работим по 15 часа на денонощие. Основите на църквата бяха заплашени от корозия, а също и колоните. Бяха подменени 39 от тях. Във вътрешно архитектурен план изцяло подменихме пода на първия етаж. С моя екип реставрирахме всички декоративни елементи по олтара, иконописите, патриаршеските два трона и иконостаса. Въз основа на новоизградения фундамент на храма се оформи ново многофункционално помещение-крипта, което сега се може да се използва като изложбена зала и за други културни прояви на българската общност. ” 
    Днес „Свети Стефан“ е една от малкото оцелели железни църкви в света – като символ на архитектурните търсения от втората половина на XIX век, когато британската архитектура изобратява първите преносими железни църкви, а създателят на Айфеловата кула, френският инженер Густав Айфел, също създава серия такива. В двора на църквата са погребани българските църковни дейци Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Мелетий Велешки и Паисий Пловдивски.  
    В присъствие на авторката ѝ арх. Фикрийе Булунмаз, изложбата ще бъде открита на 19 октомври /петък/ от 19: 00 ч. в Арт галерия Кръг от инж. Хасан Азис като част от партньорство между на Арт движение Кръг и Община Кърджали за Деня на Кърджали, с подкрепата на Българското консулство в Истанбул. Събитието ще продължи и на 20 октомври /събота/ от 11: 00 ч. , когато в Бизнес инкубатора ще бъде показан филм от презентационния процес и ще се проведе среща на реставраторката с представители на камарите на архитектите и инженерите от Кърджали и Стара Загора, с клуба по история от СУ „Петко Р. Славейков“, историци, журналисти и представители на вероизповеданията.   
    Това съобщиха от Арт движение Кръг

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини