Цветанов намекна, че България може да експулсира руски дипломати

Възможно е и България да изгони руски дипломати заради случая "Скрипал", стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов.

Доказателствата по случая "Скрипал" вече са много по-ясни и трябва да се съобразим с това, което направиха всички развити европейски държави, коментира той в сряда на репортерски въпрос дали вече има достатъчно доказателства за участието на Русия в опита за отравяне на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания.

България остана една от малкото държави в ЕС и НАТО, която тази пролет не експулсира руски дипломати с мотива, че очаква доказателства за руската връзка. Всички останали страни, които предприеха този ход, бяха убедени от доказателствата на Лондон, представени пред техните правителства.

Междувременно британските власти официално обвиниха двама руснаци за нападението срещу бившия двоен агент, но българското правителство не коментира дали има промяна в позицията му.
Запитан дали и България трябва да изгони руски дипломати, Цветанов сега каза, че не иска да изземва функциите на изпълнителната власт.

"Много е тревожно това, което излезе като доказателства и категоричността, която декларираха държави като Великобритания, Австрия, Германия, Франция и САЩ“, добави той.

Когато въпросът се обсъждаше през март, Цветанов коментира, че "правителството ще вземе правилното решение" и трябва да сме солидарни с останалите демокрации. В крайна сметка България не се присъедини към евроаталантическите си партньори и получи похвала от руския посланик у нас Анатолий Макаров.

На въпрос дали има данни за руски шпионски и хакерски действия у нас, Цветанов посочи, че една от потенциалните заплахи за региона и за държавите членки в ЕС са хибридните атаки.

"Една от потенциалните заплахи за региона и за държавите от ЕС са хибридните атаки. За всички е ясно, това което е направено като извод от много държави от ЕС - че Русия е една от държавите, които действително са потенциална заплаха с хибридните атаки, които прилагат и в Западните Балкани, и в ЕС, както и извън него", каза той.

След опита за покушение срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри, Великобритания обвини двама души от руското военно разузнаване ГРУ, като представи и публични доказателства. В характерния си стил Москва ги отхвърли и обясни, че двамата руснаци били само туристи. Разследвания на специализирания сайт Bellingcat обаче стигна до истинските имена и длъжности на заподозрените.

След това западните служби разкриха серия кибер атаки на Русия. Стигна се дотам, че Холандия за първи път публично извади стъписващи данни за конкретна операция на Русиясрещу централата на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага.

Премиерът Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева и президентът Румен Радев обаче традиционно избягват каквито и да било коментари по темата.

По-рано тази седмица премиерът се срещна с посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс, която съобщи, че му е предоставила допълнителна информация за разследване по случая "Скрипал".

Реакция от Борисов така и не последва.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Во
    Воробейчик
    3 0
    12:28, 18 окт 2018
    Ееееееее тоя Систан Систанов пак в едната ръка държи ИБРИКА а в другата ПЕШКИРА Чий ли Европейске з ------к мие и бърше

Още новини

Последни новини