Защо турски "патрулки" обикалят Берлин

От известно време насам из няколко берлински квартала, в които живеят особено много хора от турски произход, "патрулират" черни лимузини с надписа на един турски специален отряд с мрачна слава. Какви са тези коли, обяснява "Дойче веле".

Черни лимузини с емблемата на турската полиция и с надпис Özel Harekat Dairesi обикалят от известно време по улиците в няколко берлински квартала. По външен вид колите, макар и с берлинска регистрация, много напомнят на автомобилите на едно турско специално подразделение с мрачна слава, поради което редица критично настроени към Ердоган берлинчани с тревога се обърнаха към обществеността. Те се опасяват, че тези самозвани "патрулки" имат за цел да сплашват турски опозиционери, живеещи в Германия.

Чии са тези лимузини?

В берлинските квартали, из които обикалят въпросните автомобили, живеят особено много хора от турски произход. В самата Турция подразделението Özel Harekat Dairesi участва в антитерористични операции, най-вече срещу предполагаеми привърженици на забранената Кюрдска работническа партия и на Движението на Гюлен, което турското правителство обвинява за опита за преврат през 2016 година.

Берлинската полиция знае за автомобилите, заяви неин говорител в отговор на журналистическо запитване. Според полицията, причина за намеса би имало само ако автомобилите използват специални сигнали, ако пътниците в тях носят униформи с опознавателни знаци или пък ако доказуемо контролират определени лица. "Използването на официални обозначения само по себе си не е престъпление", каза още говорителят.

Наскоро стана известно, че берлински полицейски служител е уведомявал турските тайни служби за турски опозиционери, живеещи в германската столица. В подаваните от него информации е ставало дума най-вече за адресните регистрации на политически емигранти. Както се знае, в Берлин живеят многобройни писатели, журналисти, интелектуалци и хора на изкуството, които имат конфликти с турското правителството или пък не могат свободно да упражняват професията си в Турция.

След посещението на турския президент Ердоган в Германия през септември нарасна и опасността за бившия главен редактор на турския вестник "Джумхуриет" Джан Дюндар, който също живее в Берлин. В едно радиоинтервю журналистът, който е настроен много критично към властта в Турция, заяви, че полицията му подсигурява охрана при всяка негова публична изява. По време на посещението си в Германия Ердоган нарече Дюндар "шпионин" и настоя Берлин да го предаде на турските власти.

Хиляди турски агенти в Германия?

Според журналистическо разследване на вестник "Тагеспшигел" турските тайни служби MIT от известно време насам се опитват да вербуват "източници" сред германските държавни служители. Експерти по сигурността твърдят, че за Анкара работят хиляди агенти, които шпионират критици на турския режим, дружества, училища и различни организации в Германия.

Хакан Таш, берлински политик от Лявата партия, смята, че самозваните турски "патрулки", които, по неговите думи, се използват за "сериозно сплашване", са акция на членове на вече забранената рокерска банда "Османци Германия". Те са смятани за инструмент на Ердоган и неговата партия и навремето привлякоха внимание най-вече с нападения срещу кюрди. Таш, който по произход е кюрд, също твърди, че по негови данни турското правителство има над 6000 шпиони и информатори в Германия.

Бенедикт Лукс, политик от Зелените, очаква полицията бързо да разкрие кой стои зад акцията с автомобилите, маскирани като коли на турските антитерористи. Трябва да се изясни дали става дума за солови акции на престараващи се фенове на Ердоган или за организирана дейност, смята Лукс.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини