Летци от Узунджово отбелязаха Денят на ВВС и почетоха първия дипломиран бг.авиатор

    Летци и служители от бившото вече летище Узунджово отбелязаха Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили днес. Те поднесоха цветя  на  Мемориалния комплекс „Нашето летище Узунджово”. 
    „Узунджово е първото реактивно летище, построено за толкова кратък срок в началото на 50-те години, за да брани българското родно небе от вражеските тогава държави по южната граница-Турция и Гърция, сега -приятелски и дай Боже и занапред да е така“, отбеляза в словото си майорът от запаса Васил Димов, който е и председател на дружество на СОСЗР „Генерал Стоян Велков”. Той припомни основните моменти от историята на летище “Узунджово“.
    Под крилете на МиГ-21 с борден номер 520, разположен в центъра на село Узунджово, беше отбелязана и 130-та годишнина от рождението на първия дипломиран български пилот Симеон Петров.
    През 1912 година, след конкурс, поручик Петров, заедно с Христо Топракчиев и Никифор Богданов, е изпратен в школата за обучение на пилоти на Луи Блерио в Етамп край Париж.
    По време на обучението си по предложение на Петров и  придружен от Блерио осъществява първия нощен полет в историята на Франция. 
    Той е и първият пилот, прелетял над цялата територия на България. Освен това е  пионер на звукозаписната индустрия у нас с основаното от него дружеството „СИМОНАВИЯ“, чието име буквално означава СИМеОН АВИАтора. 
    През 1919 година майор Петров е уволнен от служба и започва първоначално да се занимава със спортни стоки, като внася в България предимно велосипеди. Любопитен факт е, че дори е водач  на българския колоездачен отбор на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г.
    През 1938 започва вноса от  Франция на грамофонни плочи,  а по-късно организира производството им в България с марката „Орфей“. По време на национализацията през 1947 година звукозаписното му дружество е одържевено и е преименувано „Балкантон“. 
    По традиция и през тази година ВВС и Българска авиационна асоциация награди  доайените в авиацията по региони. За 2018 година  по предложение на Дружеството на запасните офицери и сержанти и Авиоклуб  „Генерал Стоян Велков” грамоти за личен принос за изграждането и укрепването на българските военновъздушни сили и по повод 70-ата си годишнина получиха офицерът от запаса подполковник Светослав Горанов и старшината от запаса Жеко Николов.
    Грамотите им са подписани от командира на ВВС ген.майор Цанко Стойков, който като дете е живял в авиационното градче на летище Узунджово.
     
    Красимира Славов
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Бо
      Бондьо
      7 -2
      17:03, 16 окт 2018
      А след нас и потоп.... Чудесни историйки и чествания, които за съжаление нямат връзка с действителността. Дори вратите на хангарите за самолети са с очукана арматура за вторични суровини. Макар, че летището се пази активно последните години. Сградите в комендтантското градче дори нямат тухли, всичко е изпокрадено. Пълна трагедия.
    • 2
      Ев
      ЕВРОАТЛАНТИК
      13 -2
      17:24, 16 окт 2018
      В пградчето в онвия години е кипял живот там имаше 9 блока с по 2 етажакъдето са живеели летците със семействата си по късно в градчето се провеждаха лагерите на уч„ениците по начално военно обучени блокчетата бяха запазении добре обурудване минавах от там скоро видях погром така както е и държавата
      • 🇧🇬
        🇧🇬
        0 -16
        18:36, 16 окт 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • 🇧🇬
        🇧🇬
        0 -12
        20:16, 16 окт 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Не
        Незапознат
        10 0
        21:12, 16 окт 2018
        Брей мръсно продажно BG лекенце,мърда достойна за презрение.Болно копеленце ли сте или продажно?Първото по мога да го разбера.Коя държава не се нуждае от военни летища и поделения на когото и да е член?Най вече пък границата с Турция.С нея може сега да сме съюзници но това не означава че не ни е враг.Фактологаджията,това че можете да идете на пазар в Одрин и да си печете задника в Гърция е факт но това не означава че всичко преди това е било празна работа.Никой нико сега и тогава не засрелва без причина.Реда беше такъв че в граничната зона трябваше да се знае кой какъв е.Затова бяха откритите листове.Ако те спрат и нямаш те арестуваха но ареста нямаше нищо общо със сегашните.Ако пък се опълчите или хукнете да бягате можеха да ви разстрелят като куче а палача ви ако е граничар да получи отпуска като награда.Това беше положението.На база на наказание без съобразяване за някакви си европейски директиви или пък кое е хуманно или не имаше ред.
    • 3
      🇧🇬
      🇧🇬
      0 -8
      22:52, 16 окт 2018
      Абе тук само гаменоидни червения трещялници ли са... Виж коментара
      • Не
        Непознат
        2 0
        13:55, 25 май 2019
        Абе, ти за какъв си се мислиш?Човека си е напълно прав,просто ти не можеш да осъзнаеш, че всяка една страна си има армия дали ще е ВВС или пехота имат си ги ФАКТ.Това че ти си въобразяваш някакви простотии в тази твойта глава и решаваш че не ни е нужда ВВС.Научи се да цениш родината си и да мислиш как да я опазиш, защото бъдещето може да бъде много по-сурово от колкото миналото, нито ти, нито аз знам какво ще е, но разликата е там, че аз мисля за защитата на тази страна и историята и, а ти просто и чисто как да я унищожиш по-бързо!
      • Ин
        Инкогнито
        0 0
        14:55, 21 ное 2020
        По прост човек от теб не съм видял.
    Последни новини