Почина съоснователят на "Майкрософт" Пол Алън, скърби целият технологичен свят

Изображение 1 от 2

    Пол Алън - съосновал "Майкрософт" заедно с Бил Гейтс през 1975 г., почина на 65-годшна възраст след боледуване от рак, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, като цитираха семейството и компанията му. Последната класация на списание "Форбс" го нареждаше под №21 в списъка на най-богатите в света със състояние от $21 300 000 000.

    "С голяма тъга съобщаваме за смъртта на нашия основател Пол Алън, съосновател на "Майкрософт", се казва в съобщението на неговата компания "Вулкан".

    Алън се лекуваше продължително време от Нехочкинов лимфом и беше в ремисия. Преди две седмици той заяви, че планира "да се бори агресивно", като продължи да работи по своите проекти.

    Сестрата на Пол Алън - Джоди, сподели, че той е бил "забележителна личност във всяко отношение".

    "Докато повечето хора го познаваха като професионалист и филантроп, за нас той беше много обичан брат и чичо, и изключителен приятел. Семейството и приятелите на Пол бяха благословени да познават остроумието, топлотата, щедростта и дълбоката му грижовност", заяви тя.  По думите й той винаги е намирал време за приятелите и семейството си.

    За кончината на някогашния си бизнес-партньор се изказа и Бил Гейтс. В декларация до медиите милиардерът заяви, че скърби за един от най-старите и най-скъпите си приятели.

    "Съкрушен съм от загубата на един от най-старите и скъпи приятели Пол Алън. От нашите дни в училище, през партньорството ни в създаването на "Майкрософт", до нашите общи благотворителни проекти през годините, Пол беше истинския партньор и скъп приятел. Персоналните компютри нямаше да съществуват без него", заяви Бил Гейтс.

    Цялата технологична индустрия също почете смъртта на Алън.

    "Нашата индустрия загуби пионер и нашият свят загуби сила на доброто. Изпращаме нашите искрени съболезнования на приятелите на Пол, семейство Алън и всички в "Майкрософт", коментира изпълнителният директор на "Епъл" Тим Кук.

    "Загубихме велик технологичен пионер днес - благодаря ти, Пол Алън, за твоя огромен принос за света чрез твоята работа и филантропия. Мислите ни са с неговото семейство и цялата общност на "Майкрософт", коментира изпълнителният директор на "Гугъл" Сундар Пичай.

    "Много съм натъжен да чуя, че Пол Алън е починал. Неговата страст за изобретяване и развитие вдъхновяваше много хора. Той беше неуморим до края. Сърцето ми е с неговото семейство и приятели", коментира основателят на "Амазон" Джеф Безос.

    През последните години Алън се беше концентрирал върху благотворителност чрез организацията Vulcan, която обединяваше множество научни и технологични проекти. Освен това групата инвестира и в облагородяване на части от Сиатъл и културни институции в града.

    Алън притежаваше и два отбора - хокейния "Сиатъл Сийхоукс" и баскетболния "Портланд Трейлблейзърс". Голям фен е и на музиката, като инвестира и в подобни музеи.

    Алън работеше и по проекта Stratolaunch. Той разработва най-големия самолет в света, който ще се използва за изстрелване на космически ракети от голяма височина.

    Източник: dir.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини