Руската православна църква къса отношенията с Вселенската патриаршия

Руската православна църква ще трябва да скъса евхаристийните отношения с Константинопол (Вселенската патриаршия) заради раздялата с Украинската православна църква. Това обяви говорителят на руския патриарх Кирил, цитиран от "Интерфакс".

Вчера Светият синод на Вселенската патриаршия, чието седалище се намира в Истанбул, подкрепи искането на Украйна за независима, "автокефална" църква и отмени анатемата срещу украинския патриарх Филарет, който се надява да ръководи независимата украинска църква.

Според властите в Киев решението на Вселенската патриаршия е жизненоважна стъпка срещу намесата на Русия в работите на страната, но руското духовенство се противопоставя остро на най-голямото разцепление в християнството от хиляда години.

Продължилото три дни заседание на Светия синод на Вселенската патриаршия, председателствано от Вселенския патриарх Вартоломей I, одобри искането за "автокефална" (независима) църква. Синодът ще "пристъпи към предоставяне на автокефалия на църквата на Украйна".

Руската православна църква сравни ходовете на Украйна за независимост с Великата схизма от 1054 г., която разделя западното и източното християнство и предупреди, че те могат да доведат до необратим разрив в световната православна общност.

Говорителят на руския патриарх Кирил заяви, че Константинопол е "прекрачил червената линия", отменяйки анатемата срещу патриарх Филарет. Кремъл също изрази недоволството си, заявявайки, че се противопоставя на всичко, което води до разделение на православната вяра.

Филарет коментира, че решението на Вселенската патриаршия е павирало пътя на Украйна да обедини трите си основни православни течения в нова независима църква.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    1 0
    18:48, 14 окт 2018
    Мръсните евреи стоят зад тая работа.Гадните ционисти.
Последни новини