Здравното министерство отпуска 5 млн. лв. за хемодиализната мрежа в страната

Министерството на здравеопазването отпуска 5 млн. лв. за обновяване на хемодиализната мрежа в страната, съобщи пресцентърът му.

В края на септември МЗ получи 8,1 млн. лева от правителството за обновяването на мрежата. От тях 29 държавни болници ще получат близо 5 млн. лева за ремонт и закупуване на хемодиализна техника и оборудване. Със средствата ще бъдат ремонтирани хемодиализни отделения и ще бъдат закупени хемодиализни апарати, легла за хемодиализа и водоочистващи системи, уточняват от МЗ.

Разпределението на средствата е съобразено с отправените от болниците искания за инвестиции в ремонти и преоборудване на хемодиализни структури на многопрофилни лечебни заведения на територията на градовете: Сливен, Пазарджик, Перник, Хасково, Шумен, Габрово, Видин, Търговище, Варна, Русе, Кюстендил, Враца, Ловеч, Разград, Ямбол, Кърджали, Бургас, Велико Търново, Смолян, Стара Загора, Силистра, Благоевград, Добрич, Монтана Пловдив и София.

С другите близо 3 млн. лв. ще бъдат осъществени ремонтни дейности и ще бъде закупена апаратура, съгласно приоритетните искания, постъпили в Министерството на здравеопазването от лечебните заведения.

В момента тече процедура по подготовка и обявяване на обществени поръчки, съответно сключване на договори, на чието основание средствата да бъдат отпуснати на лечебните заведения.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини