Лекари в Шотландия започват да предписват природа на пациентите си

Сега е октомври и вашият лекар ви е предписал да излезете навън и погледате някой облак. Или да напишете тревогата си върху камък и да го хвърлите в морето. И тогава може би да опитате да намерите 10 различни видове гъбички. Такава рецепта няма да ви струва нищо при това, но най-вероятно ще я изпълните, както не бихте пропуснали да си пиете предписаните хапчета.

Всичките тези предложения са по новата програма "Nature Prescriptions", която включва общопрактикуващите лекари на Шетландските острови в Шотландия. Пилотната програма е постигнала успех в Скалоуей. От тази седмица всички лекари на Шетланд вече могат буквално да предписват "природа" на своите пациенти като част от цялостната си стратегия за лечение.

Проектът, съвместно управляван от NHS Shetland и RSPB Scotland, се смята за първият по рода си в Обединеното кралство, а очакванията са схемата да подобри кръвното налягане на пациентите, да намали риска от сърдечни заболявания и инсулти, както и щастието и психическото им здраве.

"Съществуват огромни доказателства, че природата носиползи за здравето на тялото и ума", казва служителят по ангажиране на общността на RSPB Карън МакКелви. 

Когато лекарите имат пациент, чието здравословно състояние може да се подобри от рецептата за природа, те могат да му дадат специално подготвената листовка. Тя обяснява начините, по които времето, прекарвано сред природата е добро за човешкото тяло, заедно с календар, който дава идеи за това какво да види и направи на острова.

През януари, например, може да искате да разгледате лишеите. През февруари можете да засадите круши в градината си. И през март, защо да не вземете кучето и да го изведете на разходка?

Дадените примери са приятно подредени, но това е сериозна схема, предназначена да осигури съшествени резултати за здравето, като помага на хората да повлияят на всякакви заболявания - от диабет до депресия и рак.

"От полза за пациентите е, че е безплатно, лесно достъпно, позволява да се увеличи връзката с околното, което, надяваме се, води до подобряване на физическото и психическото здраве на хората", обяснява джипито Клое Еванс от здравния център Scalloway, която се включва с желание.

Нововъведението позволява на лекарите в Шетланд да предписват природа на своите пациенти, но с течение на времето е възможно повече зони и здравни съвети в Обединеното кралство да приемат схемата.

Някои вече заявиха, че е добра идея да се помисли за това.

"Физическите и психически ползи от връзката с природата са доказани в многобройни проучвания", казва Макена Лох, говорител на Центъра за устойчиво здравеопазване в Оксфорд, за The Guardian.

"Крайно време е здравният сектор да осъзнае това".

Тези, които не живеят на Шетландските острови, също не трябва да пропускат и да прекарват повече време сред природата. Някои от предложенията в календара са специфични за региона, но много от тях могат да се изпълнят навсякъде.

Така че защо да не се поинтересувате от някои растения? Обърнете скала и вижте какво има отдолу. Излезте сред природата. Послушайте птиците. Усетете вятъра в лицето си. И после погледнете назад към годината си и вижте докъде сте стигнали.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини