Voyager 2 доближава границите на Слънчевата система

    Космическият апарат Voyager 2 е много вероятно да се доближава до границата на Слънчевата система, съобщава НАСА.

    Това показват данните от инструмента CRS (Cosmic Ray Subsystem), който през целия месец август регистрира около 5% увеличение на енергията от космическите лъчи, достигащи Voyager 2. Аналогично явление учените наблюдавали през май 2012 год., три месеца преди Voyager 1 да пресече хелопаузата и да излезе в междузвездното пространство.

    В момента Voyager 2 се намира на около 17,7 милиарда километра от Земли (на 118 АЕ -  118 пъти средното разстояние от нашата планета до Слънцето).

    Екипът на Voyager 2 отбелязва, че промяната в обкръжаващата среда не може да се смята за абсолютен критерий, че апаратът напуска Слънчевата система, тъй като хелиопаузата се променя в течение на 11-годишния цикъл на слънчевата активност. 

    Границите на Слънчевата система са дефинирани по два начина Според първия те са определени от хелиосферата (магнитния щит на Слънчевата система), според втория - от сферата на Хил, областта с определящо гравитационно влияние на централното светило. За Слънцето сферата на Хил е с радиус 2-3 светлинни години.

    Двата идентични апарата Voyager 1 и Voyager 2 са изстреляни с 16 денонощия разлика, но се движат по различни траектории. Всеки от тях тежи 815 килограма и в разгърнат вид се вмества в 4 метров (мислен) куб.

    Voyager 2 е изстрелян първи от двата апарата през август 1977 година. Той стана първият космически кораб, който прелетя покрай 4-те планети гиганти в Слънчевата система. При това той откри 3 нови спътника на Юпитер, 4 - на Сатурн, 11 - на Уран и 6 - на Нептун. И досега никой друг космически апарат не се е доближавал толкова до Уран и Нептун.

    Траекторията на Voyager 1 след преминаването му край Сатурн е различна, оттам той поема към междузвездното пространство. През декември 2011 година Voyager 1 напусна хелиосферата и стана първият ръкотворен обект в хелиопаузата. - районът, който отделя хелиосферата от  междузвездното пространство.

    Смята се, че трите радиоизотопни термоелектрически генератори ще позволят на Voyager 1 и 2 да поддържат връзка със Земята поне до 2027 година.

    След 40 хиляди години  Voyager 2 ще прелети  на 1,7 светлинни години от червеното джудже  Ross 248 (наричано още Gliese 905, в северното съзвездие Андромеда), отдалечено от нас на 10,3 светлинни години.

    Освен научната апаратура, двата Voyager носят послания от човечеството до извънземните цивилизации, на които биха могли да попаднат по пътя си.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини